nova žrtva

Sokol Marić u predstečaju jer mora otpisati više od 100 milijuna Agrokorova duga

19.10.2017 u 10:15

Bionic
Reading

Najveća zaštitarska tvrtka Sokol Marić pokrenula je prošli petak predstečajnu nagodbu zbog procjene da će morati otpisati čak 70 posto potraživanja prema Agrokoru. Dug od 142 milijuna kuna nastao je temeljem regresnih mjenica iz faktoring posla s Konzumom

Pokušali smo od vlasnika Zlatka Marića dobiti objašnjenje takvog poteza, ali on nije želio ništa komentirati.

U planu restrukturiranja piše kako se očekuje da će sljedeće godine Sokol Marić uspjeti naplatiti samo 30 posto potraživanja od Agrokora, i to u iznosu od oko 43 milijuna kuna, dok je u planu otpis u iznosu od 103 milijuna kuna.

Osim toga, navodi se kako je tvrtka u posljednjih nekoliko mjeseci izgubila ugovore u vrijednosti od 80 milijuna kuna te se pretpostavlja ukupni gubitak prihoda od oko 100 milijuna kuna u 2018. godini. Lani je Sokol Marić imao više od 300 milijuna kuna prihoda i bio je neprikosnoveni lider na zaštitarskom tržištu.

U pojašnjenju otvaranja predstečaja ističe se kako je profitabilnost na razini EBITDA narušena i pomanjkanjem radne snage te zbog stalnog pritiska uvođenja novih standarda opreme tehničke i fizičke zaštite i certifikacije zaštitarskih djelatnika.

Sokol Marić je najnovija žrtva kolapsa Agrokora. Prije njega predstečaj su otvorili distributer AWT International, Granolio, najveći domaći proizvođač brašna, te Unex grupa, vodeća oglašivačka agencija.

Zdravko Marić je prije tri mjeseca za tportal iscrpno opisao svoj poslovni odnos s Agrokorom i Ivicom Todorićem.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL