SPASONOSNI KREDITI

Vlasnici Zabe i PBZ-a spašavaju male banke u Italiji

23.11.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Talijanska vlada spasila je četiri banke od bankrota zahvaljujući paketu pomoći vrijednom 3,6 milijardi eura, koji je stupio na snagu u ponedjeljak

Talijanska vlada tu je odluku donijela kasno u nedjelju, nakon što je dobila zeleno svjetlo Europske komisije, zadužene za reguliranje pomoći u bankarskom sektoru Europske unije.

Banca delle Marche, Banca Popolare dell'Etruria e del Lazio, Cassa di Risparmio di Ferrara i Cassa di Risparmio della Provincia di Chieti bit će 'očišćene' od 8,5 milijardi eura vrijednih loših zajmova, a potom dokapitalizirane.

Ti loši zajmovi bit će prebačeni u fond kojim će upravljati talijanska središnja banka Banca d'Italia. Taj fond, takozvana 'loša banka', otpisat će njihovu vrijednost na 1,5 milijardi eura i pokušati vratiti dio novca izravno ili prodajom kompanijama koje se bave naplatom kredita.

Prema podacima talijanske središnje banke, ta će operacija stajati procijenjenih 3,6 milijardi eura i bit će pokrivena 18-mjesečnim zajmovima koje će osigurati tri veće i stabilnije talijanske banke: Intesa Sanpaolo, UniCredit i UBI.

‘Država pa stoga ni porezni obveznici neće snositi apsolutno nikakav trošak u tome procesu’, stoji u priopćenju talijanske središnje banke.

Iz Intese Sanpaolo, kako je prenijela Ansa, u ponedjeljak su izvijestili da će ih sudjelovanje u tom planu spašavanja četiri krizom pogođene banke stajati 475 milijuna eura. Taj trošak, kažu, ukupan je zbroj iznosa od 380 milijuna eura prije poreza povezanog s izvanrednim doprinosom u odgovarajućem fondu i redovnog doprinosa u iznosu 95 milijuna eura koliko su već rezervirali u prvoj polovini godini. Navode i da će tome fondu pozajmiti približno 1,33 milijardi eura.

Bivšem glavnom menadžeru UniCredita Robertu Nicastru povjerena je zadaća da nadzire da zajmodavci kojima se priskočilo u pomoć - koji su kroz neko vrijeme bili pod posebnim upravljanjem talijanske središnje banke - budu prodani ‘najboljem ponuđaču prema transparentnim, tržišno temeljenim procedurama’.

‘Čišćenje’ tamošnjeg bankarskog sektora smatra se ključnim prioritetom za oživljavanje talijanskog gospodarstva koje se sporo izvlači iz rekordno duge recesije od 2011. do 2014. godine.

Ekonomisti kažu da zdrave kompanije teškom mukom osiguravaju financiranje kod banaka zato što su zajmodavci pritisnuti prevelikim teretom loših zajmova koje im je priskrbila recesija i ograničenjima zbog strožih kapitalnih zahtjeva u Europskoj uniji, koja im ograničavaju kapacitete za nove kreditne plasmane.