AGENCIJA D&B

Vladino kreditiranje poduzeća može biti opasno

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2010 11:23
  • Objavljeno 12.05.2010 u 11:16
burza broker rating

burza broker rating

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u svojoj mjesečnoj publikaciji za svibanj Hrvatskoj je i nadalje dodijelila rejting DB3d, što Hrvatsku i dalje svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, prenosi partnersko društvo D&B-a zagrebački BonLine

D&B navodi podatke da 23,5 posto plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasni više od 30 dana od ugovorenih rokova, a 65 posto plaćanja izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 8,9 posto plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka. Više od 120 dana kasni 2,2 posto plaćanja.

D&B i dalje preporuča stranim investitorima da poslovanje sa hrvatskim poduzećima osiguraju akreditivom. Zbog kreditne krize i smanjenja profitabilnosti poduzeća, plaćanje stranim partnerima i dalje ostaje problem za hrvatska poduzeća, kaže se u publikaciji D&B-a za svibanj.

Nakon pada ekonomske aktivnosti u 2009. godini (D&B procjenjuje pad BDP-a od 5,7 posto te pad industrijske proizvodnje od 9,3 posto), na početku 2010. godine vidljivi su tek mali znakovi oporavka, napominju analitičari D&B-a.

U tom kontekstu navode kako je industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca 2010. godine pala za 5,5 posto, a domaća i strana potražnja su slabe.

Dodaju kako poduzeća nisu sklona gomilanju zaliha zbog nesigurne situacije na tržištu, a potrošači se boje otkaza pa je rezultat pad maloprodaje.

Kako navode, nakon neuspješnih antirecesijskih mjera, vlada se koncentrirala na fiskalnu konsolidaciju kako bi privukla strane investitore te na na mjere koje će poboljšati dostupnost zajmova privatnom sektoru i potaknuti potrošnju. Uključili su se Hrvatska narodna banka smanjenjem stope obvezne rezerve banaka sa 14 na 11 posto čime bi se trebalo osloboditi do 10 milijardi kuna te Hrvatska banka za obnovu i razvitak s dodatnim sredstvima za sufinanciranje zajmova sa poslovnim bankama, čime će se, kako se procjenjuje, osloboditi dodatne dvije milijarde kuna.

D&B smatra kako to kreditiranje može biti opasno jer se mogu kreditirati i ona poduzeća, koja su ne samo pogođena krizom, već i ona koja su "fundamentalno neprofitabilna".

U izvješću D&B-a za svibanj, kreditni rejting povisio se Hong Kongu, Singapuru i Tajvanu, a snizio Latviji i Tajlandu.

U regiji, i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede Mađarska i Hrvatska (DB3d), Albania (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB4d) i BiH (DB6a).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi