STRAH OD ODLUKA

Vlada zakonom otpisuje dugove škverovima

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 14.04.2011 15:45
  • Objavljeno 14.04.2011 u 12:43
vedran dragičević

vedran dragičević

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / Cropix

'Ukoliko se u roku od mjesec dana ne prihvate programi restrukturiranja za Kraljevicu, 3. maj i Brodotrogir i ne ukine zabrana sklapanja novih ugovora, izaći ćemo na ulice', najavio je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske

Dragičević je ustvrdio da se u dosadašnjem procesu restrukturiranja i privatizacije škverova, koji traje godinu i pol dana, još ništa konkretno nije dogodilo. 'Vlasnik se nije promijenio, a programi restrukturiranja još su u fazi pregovora', naglasio je Dragičević, upozoravajući da ni Brodosplitu, kojem je 25. veljače ukinuta zabrana ugovaranja novih brodova, nema novih narudžbi.

Dragičević je otkrio da Ministarstvo gospodarstva na inicijativu Ministarstva financija u tišini priprema Zakon o restrukturiranju i sanaciji brodogradilišta, koji bi trebao u roku od osam dana biti upućen u Hrvatski sabor. Sindikati smatraju da se taj zakon donosi kako bi se regulirao otpis dugova brodogradilištima, budući da postoje nedoumice oko formule za vlastito učešće kupaca brodogradilišta. 'Država treba otpisati 1,5 milijardi kuna duga, a zbog straha od donošenja odluke žele to regulirati zakonom', tvrdi Dragičević.

Sindikati su zabrinuti da će se na taj način još više odužiti postupak privatizacije te predlažu da se zakonom predvidi i mogućnost da brodogradilišta ostanu u državnom vlasništvu. 'Uvjereni smo da brodogradilišta i u državno vlasništvu mogu poslovati na nuli, ako se iz njih ne izvlači novac', ponovio je Dragičević stajalište sindikata.

'Pitanje opstanka škverova na skliskom je području. Hrvatski pregovarači su u Bruxellesu i diskutabilno je u kojem će smjeru ići pregovori s Europskom komisijom', zaključio je Dragičević, izražavajući sumnju da bi zbog sporosti cijeloga procesa kupci brodogradilišta mogli otići

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi