ČAČIĆEVA INICIJATIVA

Vlada spašava Ingru, Konstruktor i Dalekovod?

12.07.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Na tajnom sastanku prvog potpredsjednika Vlade Radmira Čačića s vodećim građevinarima predstavljena je ideja da Ingra postane krovna tvrtka koja će okupljati građevinare za zajednički nastup u inozemstvu, doznaje poslovni tjednik Lider

Time se namjerava spasiti građevinski sektor koji je na rubu propasti. Preduvjet tome je da se Ingra i drugi odabrani građevinari IGH, Konstruktor i Dalekovod spase od stečaja ulaskom države u vlasničku strukturu.

IGH ne sudjeluje u projektu

Iz Insituta IGH ogradili su se od Čačićeve inicijative. U priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi navodi se da IGH nije u pregovorima s Vladom RH o njenom ulasku u vlasničku strukturu društva, kao niti o bilo kojoj vrsti udruživanja s društvima koja se navode u predmetnomo članku.

Prema informacijama koje su procurile, tri su strateške odrednice koje bi trebalo realizirati da se spasi građevinski sektor: ulazak države u strukturu navedenih građevinskih tvrtki, Ingra postaje krovna građevinska tvrtka za nastup ostalih u inozemstvu te uključenje banaka labavijim postupkom izdavanja bankovnih jamstava.

Iako se građevinarima ideja udruživanja svidjela, nije im draga mogućnost da Ingra bude čelna tvrtka. Osim toga, ovoj ideji velika je prepreka i financijski sektor, jer teško da će pronaći banku koja je spremna pokriti 100 milijuna eura posla pa čak ako se radi i o HBOR-u.

Vjest o Čačićevoj inicijativi odjeknula je na Zagrebačkoj burzi na kojoj su jutros snažno poskočile dionice građevinara. Najviše je ojačala dionica Ingre, čija cijena je skočila više od 10 posto.

Na upit Zagrebačke burze iz Ingre su potvrdili sudjelovanje na sastanku na kojem su na dnevnom redu bile navedene teme. U priopćenju se navodi da je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva nazočilo 30-ak predstavnika građevinskih tvrtki. Između ostaloga, razmatrana je potencijalna mogućnost ulaska državnih poduzeća u vlasničku strukturu Ingre o čemu je postignuta načelna suglasnost.