NAGODBA S OSTOJOM

Vlada SN Holdingu ustupa većinski udjel u Liburniji

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 23.07.2010 16:40
  • Objavljeno 23.07.2010 u 15:21
vlada rh

vlada rh

Izvor: Cropix / Autor: Bernard Čović / Cropix

Konačno je riješen dugogodišnji spor SN Holdinga d. d. i Hrvatskog fonda za privatizaciju oko dionica Liburnia Riviera Hotela d. d., slijedi ukidanje nekoliko agencija, ali i osnivanje jedne nove i to je kratak sadržaj današnje sjednice Vlade

Vlada je, naime, ovlastila HFP da bez naknade na SN Holding prenese 165.941 dionicu LRH-a, ukupne nominalne vrijednosti 531.011.200 kuna, što čini 54,83 posto temeljnog kapitala LRH-a

Cilj je rješavanje svih sporova koji su u tijeku između SN Holdinga i države, odnosno, HFP-a, koji će SN Holdingu u tri rate isplatiti i 162,1 milijun kuna što je iznos koji je SN Holding uplatio nakon sporazuma iz 2005. koji nije realiziran.

HFP će taj uplaćeni iznos vratiti bez kamata, jer se kroz pregovarački proces došlo do toga da se vrati nominalni iznos', kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, ujedno i predsjednik Upravnog odbora HFP-a.

Dodao je i da je 'to jedna od teških odluka ove vlade koje treba donijeti i odnosi se na razdoblje znatno prije ove vlade, ali da bi se izbjeglo veću štetu za Hrvatsku koja bi u većim zahtjevima SN Holdinga išla i do iznosa većeg od 1,8 milijardi kuna, prišlo se mirnom razrješenju spora i sklapanju sporazuma'.

Premijerka Jadranka Kosor je na to istaknula da se i 'DORH očitovao da nema pravnih zapreka za zaključenje nagodbe'. Čobanković je podsjetio da je Vlada prenijela 25 posto plus jednu dionicu LRH na Grad Opatiju, ali će se prema sporazumu sa SN Holdingom taj sporazum smatrati ništetnim, no gradu te dionice ostaju u vlasništvu.

Naime, 'SN Holding priznaje vlasništvo nad tim dionicama tvrtki Nova Liburnia d. o. o čiji je vlasnik Grad Opatija te preuzima sve moguće obveze prema malim dioničarima, koje bi mogle proizići iz sporazuma o tom prijenosu i mogućoj obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje', objasnio je Čobanković.

REORGANIZACIJA AGENCIJA I ZAVODA

S druge strane Vlada se bacila u reorganizaciju agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, sve 'u cilju provedbe programa gospodarskog oporavka, a ovo je tek prva faza u kojoj se 14 pravnih osoba predloženim mjerama smanjuje na tri', ponosno je istaknula Kosor

'Na listi za otpis su, između ostalog, Fond za regionalni razvoj, Fond za razvoj i zapošljavanje, Regionalno središte za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa, Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, Hrvatski fond za privatizaciju i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama te još nekoliko centara i zavoda', pobrojao je ministar uprave Davorin Mlakar.

Riječ je, međutim, o pripajanju nekim drugim ministarstvima i službama, pa o smanjivanju broja zaposlenih nije bilo riječi, a druga faza ukidanja slijedi u rujnu, najavila je Kosor, istaknuvši da 'to nije bio nimalo lak posao, a sada slijede razgovori s Europskom komisijom oko toga koje su od preostalih institucija važne zbog dovršetka pregovora s EU'.

Nije nimalo lako ni kad se zna koliko je novaca utrošeno u sve agencije, zavode i fondove, čiji su rezultati upitni, a o kolikim se svotama radi - jasno je iz premijerkinih riječi – 'za plaće 962 osobe zaposlene u tim agencijama potrošeno je više od 110 milijuna kuna, oko četiri milijuna kuna za telekomunikacijske usluge te više od 32 milijuna na intelektualne usluge'.

AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE DRŽAVNOM IMOVINOM

S druge strane, ali na tragu reorganizacije Vlada je odlučila osnovati jednu novu agenciju, a riječ je o Agenciji za upravljanje državnom imovinom koja preuzima ovlasti i imovinu Hrvatskog fonda za privatizaciju, Središnjeg državnog ureda za upravljanje imovinom te Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Ta će agencija s jednog mjesta upravljati imovinom države, čija se vrijednost mjeri u milijardama kuna. Naime, u vlasništvu države nalaze se brojne, ali slabo neiskorištene nekretnine te vlasnički udjeli u poduzećima. Kosor je iznijela procjenu 'da je nominalna vrijednost samo 484 poduzeća u kojima država ima vlasničke udjele oko 11 milijardi kuna'.

'Slikovito rečeno, velik dio imovine leži neiskorišten i s njom se ništa ne događa. Ovaj zakon trebao bi dovesti do transparentnijeg i učinkovitijeg upravljanja državnom imovinom', poručila je Kosor, najavivši izmjene Zakona o privatizaciji, kao i još nekih drugih zakona.

'Zakon o upravljanju državnom imovinom s obzirom na važnost ide u redovnu proceduru', istaknula je Kosor, a predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak istaknuo je da će to donijeti kvalitetnije i efikasnije upravljanje državnom imovinom od koje će država ostvariti korist te omogućiti prihode proračunu i poticaj gospodarstvu'.

BISERI HRVATSKOG TURIZMA I MINISTRA BAJSA

Vlada je zaključkom o provedbi razvojnog programa Brijuni rivijera zadužila nadležna tijela državne uprave da bez odlaganja podzmu sve potrebne radnje u cilju provedbe razvojnog programa Brijuni rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza, Otok Sv. Katarina - Mulimenti i Muzil.

'Projekt Brijuni rivijera vrijedan je oko 900 milijuna eura i trebao bi zaposliti izravno ili neizravno 3.500 osoba
, naglasio je ministar gospodarstva Đuro Popijač

'Hrvatski turizam ima puno bisera, ali malo ih sjaji poput Dubrovnika ili Brijuna. No, mi ni njih nismo dovoljno iskoristili, a sada se za to pruža prilika', istaknuo je Damir Bajs, ministar turizma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi