JOŠ TRI MJESECA

Vlada produljila obustavu ovrha do sredine listopada

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2020 10:53
  • Objavljeno 16.07.2020 u 10:53
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u četvrtak produžila do 18. listopada ove godine rok trajanja posebnih okolnosti, koji se odnosi na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanih sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka

Kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, budući da je nedvojbeno da okolnosti uzrokovane pojavom bolesti Covid-19 i danas utječu na aktivnosti u RH, Vlada je donijela odluku o produženju roka trajanja posebnih okolnosti do zaključno 18. listopada ove godine, i to rok trajanja posebnih okolnosti propisanih zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, odnosno dopunama tog zakona te zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Marić je podsjetio da su ti zakoni doneseni s ciljem olakšanja položaja fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe, kako bi lakše prebrodili ovo razdoblje koje nedvojbeno značajno utječe na njihovu financijsku situaciju, kao i kako bi se smanjila šteta nastala u gospodarskom poslovanju, zbog nastupa posebnih okolnosti uzrokovanih pojavom pandemije bolesti Covid-19.

Zakonom o dopuni zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima propisano je da Financijska agencija (Fina) zastaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na ovršenike - građane i fizičke osobe koje obavljaju registriranu gospodarsku djelatnost ili se bave slobodnim zanimanjima.

Zakonom o interventnim mjerama o ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti propisano je da se za vrijeme trajanja tih okolnosti zastaje s postupanjem u svim ovršnim postupcima, osim propisanih izuzetaka. Zakonima je reguliran i zastoj tijeka zateznih kamata pa one ne tijeku za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, napomenuo je Marić.

  • +27
  • +24

Sjednica Vlade 16.7.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zakoni definiraju pojam posebnih okolnosti kao događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koji ugrožavaju život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, dodao je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković procjenjuje da do 18. listopada ovršenici i dužnici imaju privremeno vrijeme da reguliraju svoje odnose. Poziva sve koji su u nekom vjerovničko-dužničkom odnosu da svoje obveze izvršavaju, s obzirom da ovrha dužnika opterećuje i s dodatnim troškovima. "S ovog mjesta pozivam na savjesnost kod preuzimanja obveza i kod izvršavanja obveza", rekao je Bošnjaković.

Fina 18. travnja zastala s provedbom ovrhe nad sredstvima gotovo 245 tisuća fizičkih osoba

Fina je 18. travnja zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba. Tako se zastalo s provedbom 1.089.620 osnova za plaćanje,  a ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe iznosi 23,9 milijardi kuna.

U blokadi je i nadalje ostalo 8.015 ovršenika fizičkih osoba, budući da su u njihovim očevidnicima evidentirane ili tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, ili tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, ili  tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ili mjera osiguranja iz kaznenog postupka ili se radi o provedbi ovrhe po računu specifične namjene, pojašnjava se u odluci Vlade.

Do stupanja na snagu Zakona o interventnim mjerama utvrđeno je 105.184 aktivnih sudskih i javnobilježničkih ovršnih postupaka, uključujući i ovrhe na nekretninama, pokretninama i novčanim sredstvima građana i gospodarskih subjekata, navodi se između ostalog u odluci Vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!