Nakon što sa sindikatima nisu uspjeli postići kompromis o zamrzavanju plaća u javnim i državnim službama potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker Ekonomskom će vijeću, a onda i Vladi predložiti poštivanje kolektivnog ugovora i povećanje osnovica za plaće za šest posto u idućoj godini,piše Jutarnji list. Glavni Vladini pregovarači sa sindikatima istu supreporuku danas dali premijeru Sanaderu i užem Vladinu kabinetu.

'Nažalost, imali smo uravnotežen proračun mjesec dana. Iskreno sam se nadao da će biti razuma, ali dogodilo se što se dogodilo', rekao je ministar financija Ivan Šuker.

Zbog poštivanja ugovorenog rasta masa za plaće proračunskih korisnika iduće će godine biti za dvije milijarde kuna ili devet posto veća nego ove godine,međutim deficit će prema svemu sudeći premašiti jedan posto i zbogzdravstvenog proračuna. Ministar financija priznaje da će se deficitmoći financirati samo zaduživanjem ili prodajom 'obiteljskog srebra', a u ovom trenutku i jedno i drugo je izuzetno teška opcija.

'Zaduživanje je ovom trenutku krize izuzetno zahtjevan posao, aprodaja bilo kakve državne imovine ne dolazi u obzir u trenutku kada sucijene na burzi pale za 30 pa i 40 posto', rekao je Šuker koji je i danas odbacio bilo kakvu mogućnost za korištenjem pomoći MMF-a.Potpredsjednica Kosor izvijestila je da Vlada još uvijek nije zauzelakonačan stav te da će odluku objaviti na sutrašnjoj sjednici.

'Naše je stajalište da slijedi borba za radna mjesta, a ne za plaće', poručila je Kosor.

U Vladi su priznali da su razmatrali i mogućnost otkazivanja kolektivnih ugovora, ali su svjesni mogućih tužbi sindikata.

Preporukom da se ipak ide s povišicama 'teškim' 1,4 milijarde kunaVlada je udovoljila sindikatima koji su zadovoljni takvom odlukom,međutim neugodno je iznenadila stručnjake iz Ekonomskog vijećakoji su dali preporuku za proračun s nula posto deficita i podržalizamrzavanje plaća. To će prema svemu sudeći otvoriti drugu frontu sUdrugom poslodavaca koja je najavila da će dati podršku isključivouravnoteženom proračunu.

'Informacija o Vladinoj odluci djeluje zabrinjavajuće jer je usuprotnosti sa svim dosad iskazanim stavovima i realnim mogućnostima',poručio je danas u ime poslodavaca Ivica Mudrinić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Odluka da i proračun za 2009. sadrži manjak iznenadila je i Željka Lovrinčevića,člana Ekonomskog vijeća i analitičara Ekonomskog instituta. Očito je,tvrdi on, da dio ljudi u Hrvatskoj podcjenjuje krizu u okruženju. Za Ljubu Jurčića,člana Ekonomskog vijeća i predsjednika Društva ekonomista, odustajanjeod nultnog proračunskog manjka nije iznenađenje. Taj cilj, zaključuje,nije bio ostvariv.