PRISILNI GODIŠNJI U HIDROELEKTRI

Vlada obustavlja velike građevinske projekte

15.07.2009 u 08:41

Bionic
Reading

Prvi put u 63-godišnjoj povijesti tvrtke, zagrebački građevinar Hidroelektra niskogradnja usred građevne sezone šalje radnike na godišnji odmor. Iako se tvrdi da se ne radi o kolektivnom godišnjem odmoru jer će biti zadržano još nekoliko manjih gradilišta pred dovršetkom, većina od dvije tisuća zaposlenih neće raditi od 20. srpnja, pa do kraja kolovoza.

Prisilni godišnji odmor uzrokovan je neplaćanjem HAC-a i HC-a prema Hidroelektri, tako da je zbog nenaplaćenih potraživanja tvrtka odlučila kako je isplativije stati s većinom radova. Godišnji odmor u sezoni radova kod šestog po veličini hrvatskog građevinara otkrio je koliko je velik problem nelikvidnosti u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik.

Još samo prije manje od dva mjeseca, trgovanje dionicama Hidroelektre završavalo je iz dana u dan u pozitivnoj blokadi zbog brojnih dobivenih poslova. Od kraja travnja do pred kraj svibnja, Hidroelektra je, u konzorcijima s ostalim građevinarima, potpisala ugovore za sve važnije cestovne pravce u Hrvatskoj koje je Vlada pokretala prije izbora.

Radi se o poslovima vrijednim pet milijardi kuna (uključujući PDV) na dionicama autoceste Dubrovnik-Doli, Podravskom ipsilonu, koridoru Vc, autocesti Zagreb-Sisak, obilaznici oko Slatine. Osim toga, Hidroelektra je članica konzorcija koji gradi pelješki most. Svi ti poslovi bit će zaustavljeni zbog godišnjeg odmora. Nastavit će se radovi na mostu preko Rječine na riječkoj obilaznici, jedan tunel pred završetkom prema Dubrovniku, manji poslovi na održavanju oko Zagreba.

Generalni direktor Hidroelektre Rade Pilipović preko tajnice je poručio da nema komentar za medije. Da se u sezoni ide na godišnji odmor, potvrdila je međutim glavna tajnica Sindikata graditeljstva Hrvatske - Jasenka Vukšić. Sindikati su se u utorak sastali s upravom te su obaviješteni o odluci, no Vukšić tvrdi da Pilipović nije rekao koliko će točno radnika morati na godišnji, koliko će gradilišta biti zatvoreno i kolika su potraživanja.

Ljudi is sektora graditeljstva smatraju da je odluka Hidroelektre samo uvertira u slične poteze velikih građevinskih tvrtki koje posluju s državom. Svim je važnijim građevinarima, neslužbene su informacije, iz Vlade odaslana poruka da se svi radovi na infrastrukturi odgađaju.

'Godišnji odmor u građevinskoj sezoni je alarmantna vijest i posljednja mjera kojom građevinari pokušavaju sačuvati radnike. Ako javni sektor ne počne plaćati, bojim se da će na jesen biti otkaza. Rokovi plaćanja prešli su pola godine i dalje ponavljamo da je najvažnija antirecesijaka mjera povećati likvidnost', rekao je Rudolf Rom, predsjednik sektora graditeljstva Hrvatske gospodarske komore.