POTICAJI SAMO ZA GRAĐEVINARE

Vlada ne da zajam za stanove Zg Holdinga

Bionic
Reading

Kupci relativno jeftinih stanova Zagrebačkog holdinga od samo 1295 eura za četvorni metar, neće moći dobiti Vladinu povoljnu pozajmicu iako bi prema zakonskom rješenju trebali dobiti 250 eura po četvornom metru, piše Poslovni dnevnik

Razlog tomu je što novi Zakon o poticanju prodaje stanova propisuje da se pozajmica može dobiti samo ako se kupuje od licenciranog izvođača radova, a ne od investitora. Holdingove stanove, kojih je još 500 neprodanih, izvodila Tehnika kao licencirani veliki izvođač pa da ih ona prodaje - pozajmice bi bile odobrene.

Primjer Holdinga je, promjećuje Poslovni dnevnik, najapsurdniji jer su stanovi cijenom prihvatljivi, imaju socijalnu komponentu, te su i namijenjeni ljudima koji prvi puta kupuju stan. U istoj situaciji bi se našli svi gradovi i njihove tvrtke da su se željeli osigurati jeftinije stanove svojim građanima.

U istoj situaciji bi bili i mnogi poznati građevinski investitori poput mađarskog Trigranita, VMD prometa, splitskog Dal-Koninga i ostalih da grade stanove u rasponu za koji se daje pozajmica. Kupci zagrebačkog Degrada koji radi čitavo naselje stanova od 1300 eura po kvadratu, također neće moći dobiti pozajmicu.

Udruga developera HUP-a zbog toga, ali i drugih odredbi poput cjenovnih razreda, smatra ovaj zakon diskriminirajućim i nedorađenim.

'Država je jednostavno rekla koga preferira, a to su građevne tvrtke koje su i izvođači i investitori, dok su investitori zakinuti. Europske direktive kažu da se bilo koji poticaji moraju davati da se ne diskriminira nitko', kaže Danijel Babić za Poslovni dnevnik, iz tvrtke Profectus i potpredsjednik udruge.

U Zg holdingu su ipak bili zatečeni odredbom, ali su preko glasnogovornika Dušana Vire samo poručili da rade na tome što poduzeti.

Iz Ministarstva zaštite okoliša su odgovorili ne planiraju mijenjati svoju spornu odredbu jer investitor može biti svatko, a cilj je pomoći građevinskim tvrtkama tj. izvođačima radova koji imaju stvarno zaposlene radnike. Smatraju da odredbe pomažu i kupcima i izvođačima koji će moći pokrenuti novi ciklus.

Ministarstvo je inače potvrdilo, piše Poslovni dnevnik, da u istom zakonu razmatra dopunu odredbi koje propisuju da APN upisuje hipoteku na stan za koji se daje pozajmica. I taj članak bi mogao dovesti do zastoja u prodaji jer se na isti stan hipotekarno mora upisati i banka