NEMA DOBROVOLJNOSTI

Vlada na odlasku odlučila kako razdjelnike moraju baš svi ugraditi

Bionic
Reading

Razdjelnike na radijatore morat će svi ugraditi. Proizlazi to iz odluke Vlade donesene na njezinoj posljednjoj sjednici, održanoj 8. lipnja, kojom je odbijen prijedlog laburista da ugradnja bude na dobrovoljnoj bazi

U svom zahtjevu laburisti su ustvrdili kako je sporno nepoštovanje odredaba EU direktive koja prije ugradnje razdjelnika ili kalorimetara pruža zemljama članicama mogućnost da odbiju, tj. ne propišu obvezu njihove ugradnje, ako analiza troškovne učinkovitosti pokaže da se njihova ugradnja ne isplati, odnosno da se njihovom ugradnjom ne postiže ušteda, već samo trošak za građane.

Analiza troškova učinkovitosti nije napravljena, ali to nije spriječilo državu da čak skrati rok koji je EU direktiva propisala, a to je do 31. 12. 2016. godine. U hrvatskom zakonu je za zgrade s više od 70 stanova rok bio do 31. 12. 2015., dok je za manje zgrade do 31. 12. 2016. godine. Uz to su propisane rigorozne kazne od 10.000 do 50.000 kuna

Prijedlog laburista Vlada je odbila uz obrazloženje kako se uvođenjem dobrovoljnosti EU direktiva ne bi poštovala, odnosno razdjelnici se ne bi ni ugrađivali.

Procjena je kako do kraja godine u Zagrebu, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru razdjelnike treba ugraditi još oko 43.000 građana. Večernji list piše kako je upitno hoće li svima njima Fond za zaštitu okoliša sufinancirati ugradnju te im prosječan trošak od 500 kuna po razdjelniku prepoloviti na pola.

'Ove godine prioritet je što veća apsorpcija sredstava iz fondova EU-a za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, a odluka o tomu hoćemo li davati dodatne subvencije za razdjelnike još nije donesena. Iz fondova EU-a moguća će, pak, biti obnova samo cjelovitih zgrada, a u sklopu tog natječaja sufinancirat će se i ugradnja razdjelnika', rekla je Večernji list Lidija Tošić, glasnogovornica Fonda.