OZBILJNO UPOZORENJE SVJETSKE BANKE

'Vlada mora drastično smanjiti državnu potrošnju!'

14.10.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Hrvatsko gospodarstvo oporavljat će se slabije od ranijih predviđanja zbog dužničke krize u Europi i presporog smanjenja državne uprave i potrošnje, poručili su iz Svjetske banke za Bloomeberg pozivajući hrvatsku Vladu da drastično smanji proračunske troškove

‘Svjetska banka snizila je prognozu hrvatskog ekonomskog rasta s jedan posto na 0,8 posto u ovoj godini’, ističe predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahm dodajući da je sada ‘optimistički scenarij’ za Hrvatsku rast od 1,5 posto u 2012. godini.

Bloomerg spominje i izvješće Europske komisije od 12. listopada u kojem se navodi da se Hrvatska sporije od svojih balkanskih susjeda oporavlja od recesije. Prema izvješću, pad inozemnih ulaganja (sa šest milijardi dolara u 2008. na 583 milijuna dolara u 2010) pokazuje da Hrvatska tek treba ojačati tržište rada i poslovno okruženje.

‘Najveći izazov za Hrvatsku je nastavak reformi’, kaže Halm, stavljajući u prvi plan rast prihoda i drastično smanjenje proračunskih rashoda. ‘Proračunska potrošnja treba biti usmjerena na rast, a ne na pokrivanje socijalnih prava’, ističe Hahm.

Svjetska banka ocjenjuje da će Hrvatska imati višestruke koristi od pristupanja Europskoj uniji, ali upozorava da će se izborni pobjednik suočiti s velikim izazovima fiskalne konsolidacije.

Kao jedan od najvećih problema ističe se niska radna aktivnost. Navodi se da u Hrvatskoj 1,4 milijuna zaposlenih izdržava 1,1 milijuna umirovljenika, uz visoka socijalna i braniteljska prava.

Sustav socijalne skrbi trebao bi se temeljiti na realnim potrebama, a ne na stečenim pravima, tako da se otvori fiskalni prostor za poticanje gospodarskog rasta i ulaganja u istraživanje i razvoj', poručio je Hahm.

Pozvao je Vladu i na bolje upravljanje državnim tvrtkama. Upozorio je i negativne efekte koje bi vodeće hrvatske banke mogle imati ako eskalira dužnička kriza u Italiji. ‘Prelijevanje efekata grčke krize na Hrvatsku zasad je vrlo skromno, ali ako kriza eksplodira u Italiji, to bi imalo puno veći utjecaj na Hrvatsku’, zaključio je Hahm.