POSLODAVCI OGORČENI

Vlada drastično povećala rudarske koncesije

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 28.01.2010 13:27
  • Objavljeno 28.01.2010 u 12:56
bager more

bager more

Izvor: tportal.hr / Autor: CROPIX / ARHIVA

Davanja za eksploataciju mineralnih sirovina višestruko su se povećala donošenjem novog Zakona o rudarstvu, što mnoge poslodavce dovodi u dilemu nastaviti s djelatnošću ili staviti ključ u bravu, upozorili su poslodavci iz HUP-ove udruge industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva Hrvatske na konferenciji za novinare

Zakon o rudarstvu je jednostavno loš, njegova implementacija donosi poduzetnicima brojne probleme zbog nesnalaženja tijela državne uprave, a donošenje uredbi s novim visinama naknada ocrtava da Vladine mjere za pomoć gospodarstvu nastavljaju biti samo – namjere, ističu poslodavci.

Predrag Mikuličić, predsjednik udruge, pojasnio je da je Vladinom uredbom naknadakoja se obračunava na vrijednost otkopane količine mineralne sirovine od početka godine povećana sa 2,6 posto na 7,5 posto. Na primjeru izračuna za šljunčaru IGM, vidi se da je ta naknada sa 530.000 kuna, koliko je iznosila prošle godine, skočila na 2.175.000 kuna u ovoj godini. Usto, uveden je i novi namet, tzv. naknada za zauzetu površinu koja se naplaćuje na ukupnu površinu eksploatacijskog polja. Na primjeru šljunčare ova naknada iznosi 420.000 kuna, što zajedno s porastom naknade za iskopavanje čini ukupan rast od 390 posto.

Prema riječima Žarka Horvata, jednog od čelnika udruge, od donošenja Zakona o rudarstvu u lipnju prošle godine, argumentirano se nastojalo ukazati odgovornima u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva na nužnost korekcija u Zakonu, ali bez uspjeha.

'Donošenje Uredbe o novčanoj naknadi, čime su davanja za eksploataciju mineralnih sirovina narasla za pojedine subjekte gotovo šest puta, ukazuje i na potpuni nedostatak sluha za tržišnu situaciju u kojoj se naše gospodarstvo trenutno nalazi', naglasio je Horvat te dodao da ovaj namet brojne poduzetnike dovodi u bezizlaznu situaciju u kojoj mogu jedino zatvoriti svoje pogone i time već znatnoj vojsci nezaposlenih pridružiti daljnjih 10.000 radnika.

'Dovesti naše poduzetnike do sloma, a onda istraživati načine da ih se poticajnim mjerama vrati u život neprihvatljiva je filozofija', istaknuo je Bernard Jakelić, v.d. glavnog direktora HUP-a.

Poduzetnici su predložili hitne izmjene Zakona o rudarstvu, kojima bi se otklonile nedosljednosti i nejasnoće kako bi im se jamčila provedivost i jednakost svih pred zakonom. Što se tiče naknada, poduzetnici su naglasili da nisu protiv njihova povećanja, ali predlažu uvođenje postupnog rasta novčanih naknada kako bi se izbjegao novi udar na recesijom uzdrmano gospodarstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi