KRAJ TRAKAVICE

Vlada dala suglasnost i jamči Petrokemiji za kredit HBOR-a

31.08.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Vlada u tehničkom mandatu na svojoj je sjednici u srijedu dala suglasnost i državno jamstvo Petrokemiji za 200 milijuna kuna kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u svrhu restrukturiranja i konsolidacije tvrtke, dok je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno korištenje prekoračenja od 100 milijuna kuna na računu kod Hrvatske poštanske banke (HPB) radi tekuće likvidnosti

Financiranje Petrokemije kreditom HBOR-a predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te se radi o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj te značajan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Dodao je da se odobrenjem ovog dugoročnog kredita izravno iz sredstava HBOR-a po Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja Petrokemiji, uz 100-postotno državno jamstvo, omogućava refinanciranje dijela postojećih obveza kutinske kompanije, a stvorit će se i pretpostavke za bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima prirodnoga plina.

Također, dobivenim jamstvom kutinskoj će tvrtki biti omogućeno financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava. Naime, istaknuo je Marić, prošli se put Petrokemija zadužila po stopi od 8 do 8,5 posto, a ovo će se zaduženje realizirati po dvostruko nižoj stopi.

Fondu za zaštitu okoliša odobreno prekoračenje,

Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlada je, pak, dala suglasnost za korištenje prekoračenja po transakcijskom računu Fonda, otvorenom kod HPB-a, od najviše 100 milijuna kuna, na razdoblje od godine dana, radi održavanja tekuće likvidnosti.

Fond je, naime, u prvom polugodištu ove godine ostvario prihode od 552 milijuna kuna, a rashode i izdatke od gotovo 896 milijuna kuna, a kad se pribroji višak prihoda iz prethodne godine u visini od 248 milijuna kuna, ostaje mu gubitak od 96 milijuna, kazao je resorni ministar Slaven Dobrović.

Pojedini mediji proteklih dana pisali su da je Fond poduzetnicima koji su se uključili u posao energetske obnove obiteljskih kuća dužan od 50-ak tisuća do više od milijun kuna, što ih je dovelo u tešku financijsku situaciju. Navodno je Fond još do proljeća u roku od 30 dana od poslanog računa isplatio radove, a onda je pred ljeto nestalo novca.