PREGOVORI OKO KOLEKTIVNOG UGOVORA

Vlada bi uštedu od 500 milijuna kuna, sindikati još razmišljaju

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 02.07.2012 18:44
  • Objavljeno 02.07.2012 u 14:27
Pregovori Vlade i sindikata

Pregovori Vlade i sindikata

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ipak danas nije bio dan D, naime, Vlada i sindikati posve očekivano nisu postigli dogovor oko smanjivanja prava iz temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama iako je Vlada spremna na neke ustupke, pa je nova runda pregovora zakazana za iduću srijedu

Vlada je sindikatima javnih službi predložila 'vremenski ograničenu primjenu smanjenja dodatka za radni staž s 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, rezultat čega bi za državu bila ušteda od oko 500 milijuna kuna', kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Ali i potvrdio da Vlada od sindikata i dalje očekuje pristanak na ukidanje božićnice u ovoj godini, smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna te izostanak jubilarnih nagrada i regresa iduće godine.

Što misle o novom prijedlogu Vlade, sindikalni šefovi nisu htjeli odmah reći, osim predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek, koja je odmah poručila da 'njezin sindikat ne pristaje ni na kakvo smanjenje naknade za minuli rad jer je to zadiranje u plaće, a o svemu drugom su spremni pregovarati'. Izazvalo je to ponešto koškanja u sindikalnim redovim 'jer da nije ona glasnogovornica i da su svi onda mogli tako', što je podsjetilo na uobičajena sindikalna trvenja, ali i naznačilo da su sindikati suglasni, kao što su jutros i tvrdili', da im Vladin prijedlog nije prihvatljiv.

Službeno, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je da 'sindikati smatraju da je Vlada vremenskim ograničavanjem smanjenja naknade za minuli rad učinila mali ustupak sindikatima te da očekuju i da će razmisliti o kompenzacijama za sva prava iz TKU-a koja bi mogla biti smanjena ili ukinuta'. Riječ je o tome da bi odustajanje sindikata od prava iz TKU-a bilo tretirano kao pozajmica koju bi u dobrim vremenima trebalo vratiti, pojasnio je Mihalinec, a Mrsić dodao da ako bi rast BDP-a bio najmanje jedan posto u dva uzastopna tromjesečja, Vlada je spremna pregovarati o vraćanju nekih materijalnih prava.


U međuvremenu, Vlada i dalje kani staviti van snage sporazum koji su sindikati sklopili s prethodnom Vladom o podizanju plaće s 1. siječnjem 2013., kao i o prosvjetnom dodatku od 1. srpnja ove godine kojim bi plaće u prosvjeti trebalo podići za 2,4 posto. No, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribič ustvrdio je da 'za otkazivanjem sporazuma nema potrebe, a i ne može ga se otkazati jer u sebi ima odredbe o reviziji, a potom i arbitraži ako nepovoljna gospodarska situacija determinira nemogućnost njegova ispunjenja'.

Mrsić je, međutim, podsjetio da Vlada za trošak zaposlenih u javnim službama ove godine na raspolaganju u proračunu ima 21,6 milijardi kuna i to ne smije probiti jer bi tada bilo potrebno nobo zaduživanje, a u pitanje bi došlo ispunjenje proračuna i kreditni rejting.

Nova runda pregovora zakazana je za srijedu, a Mrsić je najavio i početak pregovora sa sindikatima državnih službenika i namještenika kojima kolektivni ugovor istječe 31. srpnja, i Vlada će pred njih izaći s jednakim stajalištama kao i u pregovorima sa sindikatima javnih službi, a isti će kriteriji biti i ta javna poduzeća, a također je najavio i reviziju plaća u agencijama.

Podsjetimo, temeljni Kolektivni ugovor kojim se uređuje radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010. godine i vrijedi do 31. srpnja 2013. godine, a s obzirom na gospodarsku situaciju u lipnju su počeli razgovori predstavnika Vlade i sindikata o njegovim izmjenama.

Vlada nudi vremenski ograničeno smanjenje naknade za radni staž

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi