predstečajni postupak

Vjerovnici poslali popis tražbina splitskom škveru, iznos je ogroman! Država potražuje više od milijardu kuna, a Debeljak prijavio da mu Brodosplit duguje 417 milijuna

29.06.2022 u 08:20

Bionic
Reading

Na splitski Trgovački sud stigao je popis tražbina u slučaju Brodosplitova predstečaja, kojim vjerovnici traže 5,5 milijardi kuna od potonulog škvera u vlasništvu Tomislava Debeljaka, piše Slobodna Dalmacija

Financijska agencija dostavila je sudu popis od ukupno 409 tražbina u propisanom roku, ali je izvjesno da će lista biti još nadopunjavana jer su neki vjerovnici vjerojatno dokumente slali poštom.

A među vjerovnicima ima svega: od običnih radnika, preko dobavljača, institucija, države, banaka, javnih i privatnih tvrtki, raznih organizacija, pa do gomile Debeljakovih povezanih tvrtki unutar i izvan škverskog sustava. Čak i sam Debeljak osobno, kao fizička osoba, prijavio je da mu Debeljakov škver duguje 417 milijuna kuna na ime jamstva za nepodmireni Brodosplitov kredit, piše Slobodna Dalmacija.

Od ukupno 5,5 milijardi kuna teških tražbina država je prijavila da joj škver duguje više od milijardu kuna.

Ministarstvo financija potražuje gotovo 327 milijuna kuna. Od toga se 244 milijuna odnose na državno jamstvo koje je naplatila VTB banka u Njemačkoj, a 82 milijuna kuna odnosi se na Debeljakov dug prema Carinskoj upravi u Splitu.

Ministarstvo gospodarstva prijavilo je tražbine teške 733 milijuna kuna. Gotovo 100 milijuna eura. Sve povezano sa sudskim parnicama i starim državnim doprinosima sanaciji škvera uoči privatizacije, čime je država bila posušila teške dubioze i dala Debeljaku da u džep spremi Brodosplit bez ikakva tereta.

  • +5
Zaustavljena proizvodnja u Brodosplitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Državna razvojna banka HBOR traži 360 milijuna kuna. Na ime kredita danog škveru u vrijeme korone i na ime kredita za gradnju ophodnih brodova za HRM. Koji godinama kasne i tko zna kada će biti gotovi. Od pet ugovorenih, isporučen je tek jedan. 

Jedan od golemih vjerovnika je često spominjana VTB Bank (Europe) SE. Izvorni vlasnici su joj Rusi, ali banka je registrirana u Njemačkoj i njezino poslovanje ne podliježe ruskim uputama, još od uvođenja međunarodnih sankcija Moskvi zbog agresije na Ukrajinu. Ta banka prijavila je tražbine teške 440 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.