CRNA PROGNOZA

Vjerojatnost bankrota Hrvatske 20,5 posto!?

08.07.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Rast javnog duga i težak grč domaćeg gospodarstva nije promaknuo stranim agencijama pa je ugledna CMA grupa Hrvatsku u najnovijem izvješću smjestila na neugodno 16. mjesto ljestvice zemalja prema vjerojatnosti da u idućih pet godina više neće moći vraćati svoje dugove, piše Business.hr

Izvješće koje kreditorima služi za provjeru rizika ulaganja Hrvatsku svrstava u grupu zemalja vrlo visokog rizika s kumulativnom vjerojatnošću za default (CPD) od 20,5 posto. Ta nas brojka stavlja uz bok Libanonu, a 0,2 postotna boda bolji smo od Španjolske.

CPD mjeri vjerojatnost da neka država idućih pet godina neće moći plaćati svoje obveze, a temelji se na kretanju vrijednosti CDS-ova (financijskih izvedenica koje investitori kupuju kako bi se osigurali od bankrota neke zemlje).

Prema toj ljestvici, država s najvećom vjerojatnošću bankrota nije, kako bi se to moglo pomisliti, Grčka već Venezuela. Naime, Venezuela ima 58,4 posto izgleda za default, Grčka je druga sa 53 posto, a Argentina treća sa 48 posto.

Među deset najrizičnijih zemalja osim Grčke nalaze se još tri države EU, Rumunjska (25,5 posto), Letonija (23,6) i Bugarska (22,8). Od Hrvatske su u EU još rizičnije Portugal, Mađarska, Irska i Španjolska

U regiji istočna Europa plus Rusija Hrvatska pak drži nezahvalno peto mjesto po rizičnosti.

CMA objavljuje i listu najmanje rizičnih zemalja, a prva dva mjesta kao i u prvom kvartalu ostaju nepromijenjena - Norveška i Finska. Slijede ih SAD, Danska i Švedska, a Njemačka drži šesto mjesto.

Među državama koje su u posljednjem kvartalu najviše popravile kreditni rejting ističe se Island, a grupu dužnika koji su u istom razdoblju najviše pokvarili svoj rejting predvodi Grčka. U grupu zemalja koje su rejting dvostruko i više pogoršale ubrajaju se Belgija, Španjolska, Portugal te Francuska.