PBZ ANALIZA

Više radnih mjesta tek dogodine

10.05.2010 u 14:01

Bionic
Reading

Naznaka gospodarskog oporavka zasad nema, a opreznost će navesti poslodavce da započnu s ponovnim otvaranjem radnih mjesta tek kada njihova aktivnost uhvati zamah, navode analitičari Privredne banke Zagreb koji preokret negativnog trenda na tržištu rada očekuju tek u narednoj godini

U najnovijim PBZ Tjednim analizama pritom podsjećaju da je obično potrebno najmanje jedno do dva tromjesečja da se rast gospodarske aktivnosti odrazi na tržište rada pa stoga očekuju da će jesenski mjeseci ponovo donijeti povećanje broja nezaposlenih, a preokret trenda očekuju tek u narednoj godini.

Uz i dalje visoku nezaposlenost, analitičari PBZ-a ne očekuju da će ukidanje kriznog poreza tijekom godine i izmjene poreza na dohodak u 2010. donijeti strelovit rast osobne potrošnje, no dakako, primjećuju, doprinijet će njenom oporavku.

Do kraja godine očekuju i blagi rast potražnje građana za kreditima, no u okruženju neizvjesnosti prvenstveno prema zaduživanju na kraće rokove s obzirom da su u protekloj godini građani reagirali racionalno na promijenjene uvjete te oštro smanjili zaduženost putem kredita za kupnju automobila i po kreditnim karticama.

Navode podatke Hrvatske narodne banke, prema kojima su prva tri mjeseca donijela nastavak stagnacije zaduženosti građana u odnosu na kraj prošle godine, dok je kreditiranje poduzeća lagano pokrenuto te je iznos plasiranih kredita povećan za gotovo 3 posto, i to najvećim dijelom privatnim tvrtkama, što je prvi pozitivan znak koji vide.

Međutim, u procjenama na razini godine ostaju i dalje oprezni jer uvijek postoji određeni vremenski odmak s kojim se manifestiraju učinci kredita na gospodarsku aktivnost, a i tempo kreditiranja je i dalje polagan.

Pritom napominju kako ne treba zaboraviti da averzija banaka prema riziku neće tako brzo nestati. Dodaju da rezultati poslovanja u prva tri mjeseca 2010. za bankare uglavnom nisu donijeli ništa dobroga.

Pad profita ostvaren u prvom tromjesečju iznosio je 7,2 posto na godišnjoj razini, što je solidan rezultat, no istodobno je rast troškova rezervacija dosegnuo čak 34,1 posto.

Kako su upravo krediti poduzećima u tome smislu najkritičniji (udio loših kredita u tom je sektoru krajem prošle godine iznosio 12,8 posto), bankari će još neko vrijeme puhati na hladno, zaključuju analitičari PBZ-a.