UPOZORENJE MATICE

Više od polovice umirovljenika prima prosječno 1.259 kuna

16.08.2011 u 10:23

Bionic
Reading

Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je da se umirovljenicima, koji su na temelju drugog stupa išli u mirovinu, omogući novi izračun s tim da sva svoja uplaćena sredstva iz sustava kapitalizirane štednje prenesu u prvi stup i ostvare povoljniju mirovinu iz generacijske solidarnosti

'Radi se o osiguranicima koji su u vrijeme uvođenja drugog stupa imali između 40 i 50 godina života, a takvih je oko 120 tisuća', ističe u priopćenju predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek

Posebno poručuje kako će se 'zalagati da Hrvatski sabor donese Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi treće dobi na temelju koje bi trebalo napraviti radikalnu reformu mirovinskog sustava u Hrvatskoj'.

Matica umirovljenika Hrvatske u priopćenju također navodi kako 'u predizbornom vremenu neće mijenjati svoje stavove niti će se svrstavati uz neku političku stranku ili koaliciju, ali upućuje apel Vladi, Saboru i svim parlamentarnim strankama da hitno, i prije izbora, ukinu Zakon kojim je zamrznut rast mirovina i da zaustave daljnje osiromašivanje umirovljenika'.

Istodobno zahtjeva da se dodatak na mirovine novim umirovljenicima odmah ugradi u osnovicu mirovina što, kako se navodi u priopćenju, 'ne iziskuje nova materijalna sredstva, ali je jamstvo sigurnosti da taj dodatak nitko neće moći dovoditi u pitanje'.

'Tražeći ove i druge hitne mjere, Matica umirovljenika Hrvatske, kao najveća umirovljenička organizacija u Hrvatskoj, odbacuje pokušaje nekih stranaka da njene stavove politiziraju, osobito nakon nedavne konferencije za novinare u Zagrebu. Matica, međutim, ozbiljno i na vrijeme upozorava da će upravo glas umirovljenika biti presudan i da će najstariji glasači, i bez nametanja, sami znati prepoznati tko im nudi dostojanstven život i izlaz iz ovog siromaštva', stoji u priopćenju.

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek također navodi kako su 'mirovine kod nas, prvi put nakon više od pola stoljeća, i nominalno pale u odnosu na prethodnu godinu, a realna im je vrijednost spuštena na neizdrživo nisku razinu. Prema službenim izvorima u srpnju prošle godine prosječna mirovina je bila 2.177, a u istom mjesecu ove godine 2.157 kuna što je za blizu jedan posto manje nago lani'.

Dodaje kako je 'alarmantan novi podatak do kojeg je analizom došla Matica, da više od polovice umirovljenika u Hrvatskoj, točnije njih 51 posto, prima mirovinu koja u prosjeku iznosi svega 1.259 kuna, a to je nedovoljno i za podmirivanje najelementarnijih životnih troškova. U toj analizi posebno zabrinjava činjenica da čak 79 posto umirovljenika prosječno mjesečno prima svega 1.676 kuna što se po europskim mjerilima smatra zonom ozbiljnog siromaštva', stoji u priopćenju.