ANALITIČARI ZABRINUTI

'Više nam ne pomaže ni rast BDP-a, sve ovisi o političkoj situaciji'

01.06.2016 u 22:03

Bionic
Reading

Zbog političke nestabilnosti međunarodni investitori traže veće kamate na hrvatske obveznice. Uslijed toga, Vlada je u srijedu odlučila pričekati s izdavanjem euroobveznice u vrijednosti od milijardu eura dok se ne steknu bolji uvjeti na tržištu. Ekonomski analitičari Ljubo Jurčić i Vedrana Pribičević različito gledaju na trenutnu situaciju

Jurčić smatra kako je ovo prilika da se napokon prestane sa zaduživanjem na stranom tržištu.

'Radi se o jednoj od najvažnijih reformi, a to je da se reprogram duga radi na domaćem tržištu, uz kamatu ne veću od dva posto. Hrvatska ima svoj vlastiti novac i on služi za financiranje države. Ako je ovo pljuska od strane međunarodnih investitora, onda to nije zlo nego dobro', mišljenja je Jurčić.

Ekonomistica Vedrana Pribičević upozorava kako je zabrinjavajuće što Hrvatskoj u ovom trenutku ne pomaže ni solidan rast gospodarstva od 2,7 posto da stekne povjerenje kod međunarodnih investitora.

'To govori da taj rast ne počiva na stabilnim temeljima. Ulagačima je u ovom trenutku mnogo važnija politička situacija u zemlji i o njoj ovisi kolika će nam biti kamata i kreditni rejting', rekla je za tportal Pribičević.