glavni direktor komunikacija EP-a

'Virus ne može pobijediti u bitki s demokracijom'

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 09:00
  • Objavljeno 25.11.2020 u 17:11
Jaume Duch Guillot

Jaume Duch Guillot

Izvor: Screenshot / Autor: EP

Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji s Danima komunikacija organizirao je online raspravu Communicating Europe 2021. Generalni direktor Opće uprave za komunikaciju i glasnogovornik Europskog parlamenta Jaume Duch Guillot u razgovoru s članicom Uprave HURA-e, Kristinom Laco, otkrio je kako se Europski parlament prilagodio ograničavajućim okolnostima rada koje je nametnula pandemija bolesti COVID-19, te se osvrnuo na planove za budućnost

Kad je počela pandemija predsjednik EP-a David Sassoli, podsjetio je Guillot, je izjavio da demokracija ne može biti stavljena na čekanje dok traje borba s koronavirusom.

'Virus ne može pobijediti u bitki s demokracijom. Od tad je je to naš moto. Parlament je neophodan, a naročito u vrijeme krize. Imamo veliku odgovornost. Nismo očekivali pandemiju, nismo bili spremni na sve posljedice, ali smo bili vrlo učinkoviti u prilagodbi na novonastale okolnosti', istaknuo je Jaume Duch Guillot.

Kao tri najvažnije lekcije koje je naučio iz rada za vrijeme koronavirusa istaknuo je da se mora biti spreman na krizu, 'mora se znati planirati nastavak svog poslovanja'.

'Druga važna stvar je tehnologija odnosno teleworking, a treće je je činjenica da se više nećemo vratiti u analogni način rada. Sve do ove krize većina aktivnosti u komunikacijama su bile fizičke. Zadržali smo te aktivnosti, ali su se one transformirale u digitalne', rekao je Duch Guillot.

Rekao je i da je pandemija jako promijenila odnos prema radu na daljinu koji u budućnosti vjerojatno više neće biti iznimka, kao što je bio prije krize.

'Tehnologija nam je jako olakšala organizaciju nekih događaja, pojednostavila logistiku i omogućila da dosegnemo publiku do koje - kroz događaje na fizičkim lokacijama - nismo uspijevali doći', kazao je Duch Guillot te dodao da su prednosti virtualnih ili tzv. hibridnih događaja možda i najveće 'otkriće' u ovoj pandemiji.

Govoreći o aktualnostima iz rada Parlamenta, generalni direktor je podsjetio na nedavno završene pregovore o novom dugoročnom proračunu i paketu oporavka EU-a tijekom kojih su se zastupnici zalagali za veća ulaganja u ključne programe EU-a, poput Obzora, Erasmusa +, te Kreativne Europe.

'Zahvaljujući pregovaračima EP-a, program Kreativna Europa može računati na dodatnih 600 milijuna eura u odnosu na prvotni prijedlog Vijeća, odnosno na ukupno 2.2 milijarde u idućim godinama', rekao je Duch Guillot. Podsjetio je i da se europarlamentarci također zalažu da se u paketu oporavka koji je 'težak' 750 milijardi eura barem dva posto izdvoji za kulturni i kreativni sektor.

Jaume Duch Guillot se osvrnuo i na projekte kroz koje Europski parlament gradi zajednicu aktivista, poput kampanja # StrongerTogetherEU te Zajednoza.eu u kojima se naglašava važnost solidarnosti i društvene odgovornosti, te aktivnog građanstva.

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!