koronakriza

Vienna Insurance Group otpisala 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 11.08.2020 18:00
  • Objavljeno 11.08.2020 u 18:00
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Kris Tripplaar / ddp USA / Profimedia

Austrijski osiguravatelj Vienna Insurance Group (VIG) objavio je da je zbog Covida-19 otpisao ukupno 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

Otpis je rezultat analize koja je provedena na temelju preporuka europskog regulatora ESMA-e i "makroekonomskih trendova na koje je utjecao Covid-19".

Otpisano je ukupno 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji, ponajprije zbog značajnog povećanja diskontnih kamatnih stopa na troškove otpisa, povezanog sa Covidom-19, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Zbog tih je otpisa VIG u prvoj polovini godine zabilježio 22 posto manju dobit prije poreza nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od oko 200 milijuna eura, pokazuje preliminarna procjena.

Kada se isključe otpisi, dobit prije poreza "pokazuje pozitivan trend", između ostalog zahvaljujući općenito manjim troškovima potraživanja, primjerice onih povezanih sa štetom prouzročenom vremenskim nepogodama.

VIG ujedno ističe da zbog kontinuirane neizvjesnosti ne može objaviti prognoze godišnjih poslovnih rezultata.

Kompletno poslovno izvješće za prvu polovinu godine bit će objavljeno 26. kolovoza.

Iz VIG-a su potvrdili prijedlog o isplati dividende za 2019. godinu od 1,15 eura po dionici, koji bi trebao biti odobren na skupštini dioničara 25. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!