TOGA JOŠ NIGDJE NEMA

Videopozivom kod kumice na placu naručite svježu salatu

17.03.2017 u 13:01

Bionic
Reading

Otići na tržnicu, s pultova izabrati ono što vam se sviđa i sve to donijeti kući, od sada je moguće i iz naslonjača. Otvaranjem prve hrvatske pametne tržnice GoGreen u zagrebačkom Sigetu na 800 četvornih metara, kupci putem računala ili pametnog telefona uz pomoć videopoziva imaju mogućnost direktno sa štandova domaćih proizvođača koji ondje prodaju izabrati svježe voće i povrće koje će im potom biti dostavljeno na kućnu adresu

Ovo je za sada jedinstven projekt startup platforme GoGreen koja okuplja oko 700 hrvatskih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Oni su nedavno s domaćom internetskom trgovinom eKupi iz sastava M San grupe, IT diva koji djeluje i u poljoprivrednom sektoru, a u vlasništvu je Stipe Matića, koja je prema posljednjim službenim podacima 2015. uprihodila 1,78 milijardi kuna uz dobit od 26,1 milijun kuna, krenuli i s prodajom domaće hrane putem interneta.

Prodavači na ovoj tržnici nosit će naočale s mini kamerom, a sve što im se nalazi u fokusu imat će prilike vidjeti i kupac s druge strane žice. Pozivi su besplatni, a kupcu je potreban pametni telefon ili kompjutor s nekom od popularnih aplikacija poput Vibera, Whatsappa i slično.

Videopoziv preko popularnih aplikacija

'Radi se o bluetooth slušalicama s videolinkom. Postoje brojevi pozivnog centra na koje će se moći zvati putem Vibera ili Whatsappa te aktivirati videopoziv i tako odabrati svježi program voća i povrća', odgovara za tportal Alan Slapar, voditelj razvoja u GoGreenu, startup platformi koja okuplja oko 700 hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave isključivo domaćom i prirodnom proizvodnjom te uzgojem.

Na pametnoj tržnici za sada će dvije prodavačice nositi dvoje naočala jer se, dodaje Slapar, radi o testnom projektu koji će, ako se pokaže korisnim, proširivati mogućnosti. U planu je i postavljanje 120 statičnih kamera iznad svih štandova, a na jednu će se moći spojiti stotine kupaca te pregledavati što se trenutačno nudi na tržnici.  

'Radimo i na pasivnom streamu bez prodavača', nastavlja Slapar, osnivač tržnica GoGreen koje su prošle godine započele kao platforma u razvoju čiji je cilj okrupnjavanje sirovine za veće serije u preradi, veleprodaji i izvozu, a koji udruživanje s eKupi, kako je već ranije rekao tportalu, smatra važnim korakom.

Dostava se podrazumijeva

'Kupcima nudimo mogućnost da iz udobnosti svojeg doma naručuju domaće proizvode naših domaćih proizvođača hrane i pića, prvenstveno mislimo na male proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Dostava se podrazumijeva, pa kupac može zaboraviti na nošenje teških vrećica s placa', ističe u zajedničkom priopćenju GoGreena i eKupi Ilija Matić, voditelj tržnice eKupi.

Projekt pametnih tržnica s videopozivima i narudžbama trebao bi se proširiti Hrvatskom. U Čakovcu se već krenulo s izgradnjom, a GoGreen planira aplicirati i na druge gradske tržnice te ih otvoriti u Osijeku, Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Zadru i Puli.

'Želja nam je operativno preuzeti Branimirovu tržnicu krajem godine, kada će Holding tamo završiti s adaptacijom', tumači Slapar.

Tržnice GoGreen prve su u svijetu koje se trenutačno služe ovom tehnologijom.

'Čak ni oprema nije još dovoljno razvijena za to, ali u segmentu prehrane svakako mijenja doživljaj virtualne e-commerce nabavke', zaključuje on.