izlet u poljoprivredu

[VIDEO/FOTO] Saznali smo zašto je poznati trgovac nekretninama skinuo odijelo i krenuo u uzgoj božićnih drvaca. 'Zar nije logično to da Boro prodaje borove?'

18.12.2021 u 12:43

Bionic
Reading

Neobično je vidjeti Boru Vujovića u trenirci i tenisicama dok gaca blatom. Vlasnik Operete, najveće zagrebačke agencije za promet nekretninama, u pravilu se ne skida iz elegantnog odijela i cipela, ali novi biznis u koji je ušao – uzgoj i prodaja božićnih borova – traži drugačiju radnu odjeću. Sezona je u punom jeku. Prodaja na javnim gradskim lokacijama u Zagrebu kreće 18. prosinca i trajat će do Badnjaka, a Vujović je ekipu tportala odveo na Moslavačku goru, na kojoj rastu njegovi zimzeleni puleni

U posao s borovima Vujović je ušao prije osam godina u suradnji s prijateljem, šumarom Davorom Šenijom. Zakupio je tad nekoliko parcela i posadio sadnice u okolici sela Podgarića.

Šenija je iz moslavačkog kraja te se uzgojem i prodajom božićnih drvaca bavi više od 20 godina.

Ljubiteljima partizanskih spomenika Podgarić je pak dobro poznat po monumentalnom radu kipara Dušana Džamonje, 'krilatom' Spomeniku revolucije naroda Moslavine iz 1967.

'Kad sam bio osnovnoškolac, bolje reći pionir, škola je organizirala izlete u Podgarić. Obavezan je bio posjet spomeniku. Tko bi tad rekao da ću ovdje uzgajati božićne borove', smijući se kaže Vujović.

Stojimo na vrhu mokre i blatne padine niz koju se prostrla niska šuma nordijskih jela i srebrnih smreka. U njezinom dnu vide se radnici kako sijeku stabla i tovare ih na traktor.

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/Luka Filipović

'Drvcima je trebalo sedam, osam godina da dovoljno narastu. S prodajom smo krenuli lani. Ove godine idemo još glasnije i snažnije. Vidite da se radi o kvalitetnoj robi. Stabalca su lijepo oblikovana', hvali Vujović svoje borove milujući im vrhove.

Zatim nam pokazuje udaljene šume objašnjavajući da je to nekadašnje lovište Ivice Todorića, osnivača i bivšeg vlasnika propalog Agrokora.

'Jedne godine su nam njegovi jeleni napravili veliku štetu na sadnicama. Ali srećom, to se nije ponovilo', prisjetio se Vujović.

U partnerstvu sa Šenijom i kolegom Hrvojem, Vujović ima oko 150.000 zasađenih borova smještenih na nekoliko parcela. Uložili su više stotina tisuća kuna u taj posao. Šenija koji se brine o borovima tijekom godine zapošljava petero radnika, s time da taj broj naraste kad dođe vrijeme Božića. Vujović je više zadužen za prodaju i marketig.

Pitamo što ga je to motiviralo da uz lukrativni nekretninski biznis (Opereta je lani imala rekordan 21 milijun kuna prihoda i 4,5 milijuna kuna dobiti) uđe u priču s božićnim drvcima.

'A zar nije logično da Boro prodaje borove?' šaljivo na prvu odgovara Vujović, a zatim dodaje: 'Kao diplomirani biolog ekolog imam ljubav prema prirodi, sadnji i uzgoju biljaka. Sa Šenijom sam još prije bio u poslu s industrijskom konopljom. Ali to nam se nije pokazalo isplativim. Sad je imao viška zemlje i sadnica i predložio mi je da mu se pridružim u uzgoju borova. I prije sam znao imati izlete u poljoprivredu. Početkom 2000-ih kod Velike Gorice s prijateljem Joškom sam uzgajao grašak i kukuruz. Istina, niti to nije bilo uspješno. Ali ja se uvijek vodim time da nije sramota ne uspjeti, sramota je ne pokušati. Nije uvijek Opereta radila dobro kao danas, imali smo krize na tržištu nekretnina, pa je ovo diversifikacija ulaganja. Jednom sam pokušao s dionicama pa sam se opekao.'

Dodaje i kako posao ima svoju društveno odgovornu stranu, jer uplaćuju donaciju za pošumljavanje požarom opustošenih šuma u projektu boranka.hr.

Biznis s božićnim drvcima Vujoviću se tek treba pokazati isplativ. Prošle godine uspjeli su pokriti tekuće troškove, a u ovoj se Vujović nada i prvoj zaradi.

'Svjesni smo toga da će nam trebati nekoliko godina da vratimo uloženo. Bio bih zadovoljan da ove sezone prodamo bar 5000 komada. Zasad veći dio toga ide u veleprodaju, u trgovačke lance i zelene centre, jer još uspostavljamo maloprodajne kanale. Lani smo imali jedno prodajno mjesto na Trešnjevci dok ove godine imamo još dva u Maksimiru i Dubravi. Velika očekivanja su nam i od prodaje preko interneta', kaže Vujović.

Na web shopu ponudili su nekoliko desetaka nordijskih jela i srebrnih smreka, s time da se ponuda proširuje iz dana u dan. Svako drvce ima svoju fotografiju, izmjerene su mu visina i širina i kad ga kupac odabere, stablo se siječe i svježe dostavlja na njegovu adresu. Moguće je kupiti i stablo s korijenjem, posađeno u posudi.

Cijena srebrne smreke je od 200 do 400 kuna dok je nordijska jela skuplja i prodaje se za od 300 do 500 kuna, ovisno o veličini.

  • +10
Boro Vujović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vujovića najviše veseli prodaja borova na otvorenom. Štoviše, ne libi se i sam stati na prodajno mjesto i s kupcima birati najbolje božićno drvce.

'To je prava stvar, kad si na terenu i u kontaktu s ljudima. Skoro svaki dan navratim na punkt i radim kao prodavač nekoliko sati. Iako moram priznati da sam puno bolji u prodaji stanova nego borova. Drugačiji je to vid prodaje, puno direktniji. Nedostaje mi iskustva, ali mislim da brzo učim. Iako kad je roba kvalitetna kao naša, tad i ne treba puno nagovaranja', još jednu marketinšku baca Vujović.

Nemamo mu srca reći, da usprkos ljepoti njegovih borova, naši favoriti su njihovi plastični pandani.