IZVOZNA OFENZIVA

Vetropack Straža prodala rekordnih milijardu boca

02.04.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Tvornica Vetropack Straža iz Huma na Sutli, jedini proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj, u 2014. prodala je rekordnih 1,01 milijardu boca, od čega je gotovo 77 posto plasirala na izvozna tržišta, izvijestili su iz kompanije

Unatoč teškim gospodarskim prilikama u Hrvatskoj i regiji, pozitivan trend poslovanja Vetropack Straže nastavljen je i u 2014. Na tri staklarske peći i 11 proizvodnih linija u 2014. proizvedeno je 246,3 tisuće tona staklene ambalaže.

Prodano je rekordnih 1,01 milijardu boca (9,4 posto više nego u 2013), od čega je gotovo 77 posto plasirano na izvozna tržišta. Manja prodaja na domaćem i proširenom tržištu (u državama regije) kompenzirana je rastom izvoza na tržišta zapadne Europe.

Ukupan prihod u 2014. iznosio je 801,6 milijuna kuna, a krajem godine kompanija je zapošljavala 613 radnika. Otkako je švicarski Vetropack preuzeo tvornicu, u različite projekte vezane uz modernizaciju proizvodne tehnologije, infrastrukturu i organizaciju uloženo je preko 1,2 milijarde kuna.

Najveći projekt proveden u drugoj polovici 2014. je gradnja postrojenja filtra za pročišćavanje dimnih plinova. Ovom će investicijom, vrijednosti oko 65 milijuna kuna, Vetropack Straža ispuniti obavezu preuzetu Ugovorom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, odnosno postići granične vrijednosti emisije otpadnih plinova temeljene na najboljim raspoloživim tehnikama staklarske industrije.

Vetropack Straža tvornica stakla d.d. utemeljena je 1860. kao mala šumska staklana u kojoj su se proizvodile boce za punionicu mineralne vode u obližnjoj Rogaškoj Slatini. Od 1996. je u vlasništvu švicarskog Vetropacka, koji uz ovu hrvatsku ima još tvornice stakla u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini.