STOXX EUROPE 50

Veliko poniženje Deutsche Banka i Credit Suissea

03.08.2016 u 10:29

Bionic
Reading

Credit Suisse i Deutsche Bank bit će od ponedjeljka izbačeni iz STOXX Europe 50 indeksa, a zamijenit će ih tehnološka tvrtka ASML Holding i građevinska kompanija Vinci

STOXX, koji upravlja indeksnim poslovanjem Deutsche Boersea, poručio je kasno u ponedjeljak kako će te promjene stupiti na snagu 8. Kolovoza.

Europe 50 indeks je oformljen kako bi se pratilo 50 najvećih europskih kompanija. Isključivanje dvije banke iz njega posljedica je ovogodišnjeg pada vrijednosti dionica Credit Suisse i Deutsche Banka za više od 45 posto.

Obje banke prolaze kroz bolne procese restrukturiranja, uslijed čega režu brojne usluge, ali i nazočnost na nekim tržištima, javlja Reuters.

Deutsche Bank je u sklopu plana kojeg je u listopadu prošle godine predstavio novi predsjednik uprave John Cryan pokušao pojednostavniti poslovanje, smanjiti troškove, obveze i kazne koji su rezultat lošeg upravljanja.

Kompanija je umanjila poslovanja za koje je potrebno mnogo pričuva, poput trgovine, kako bi oslobodila resurse. Međutim to je rezultiralo velikim padom dobiti, s 800 milijuna, na samo 20 milijuna eura u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

Sličan put je odabrao i Credit Suisse koji pokušava reducirati poslovne operacije, no usto su ga pogodili odljev klijenata, teški tržišni uvjeti, kao i otpisi potraživanja početkom ove godine. Unatoč tome prošlog tjedna je zatekao analitičare prijavivši rast dobiti u drugom tromjesečju.