Promjena ispod Olimpa

Veliki reformator ili 'trojanski Trump': Tko je novi grčki premijer Kiriakos Micotakis

  • Autor: Karlo Vajdić
  • Zadnja izmjena 09.07.2019 11:52
  • Objavljeno 08.07.2019 u 21:02
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Kiriakos Micotakis dolazi iz grčke političke dinastije – otac mu je bio premijer, sestra i nećak gradonačelnici Atene – a na izborima je pobijedio popularnim obećanjima, baš kao i njegov prethodnik Aleksis Cipras koji je nakon osvajanja vlasti prije četiri godine morao drastično promijeniti retoriku kako bi Grčka izbjegla bankrot

Grčki izbori održani tijekom vikenda donijeli su dašak novih vjetrova koji se spuštaju sa starih planina i upravo zbog te novo-stare kombinacije nije lako procijeniti hoće li ti vjetrovi stvarno otpuhati brojne nevolje koje muče državu na samom jugu Europe ili će tek malo uskomešati ustajalu atmosferu. Novi premijer Kiriakos Micotakis i njegova stranka Nova demokracija osvojili su podršku oko 40 posto birača i bez većih problema pobijedili dosadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa te njegovu stranku Sirizu. Kako u Grčkoj još uvijek vrijedi pravilo da najveća stranka dobije bonus od 50 zastupničkih mjesta u parlamentu, Nova demokracija može imenovati većinsku vladu.

Ambiciozni reformator Micotakis izbornu je pobjedu odnio obećanjima o oživljavanju ekonomije, što želi ostvariti 'privatnim investicijama, izvozom i inovacijama'. Nova demokracija je obećala i snižavanje poreza i privatizaciju usluga, a Micotakis se zalagao i za smanjivanje poreza na dobit korporacija. Dio podrške stigao mu je i zbog obećanja da će s međunarodnim kreditorima pregovarati o novim fiskalnim uvjetima. 'Ako predstavimo sveobuhvatan plan reformi, oni će biti spremni na pregovore kojima će postepeno sniziti grčke proračunske suficite, za koje svi drže da su previsoki', uvjereno je Micotakis izjavljivao medijima. To će biti od koristi 'i za Europu i za grčku ekonomiju', smatra on.

Kako bi izbjegla bankrot koji je zaprijetio nakon što se početkom desetljeća otkrilo koliko je stvarno zadužena, Grčka je bila prisiljena na niz programa spašavanja u posljednjih devet godina. BBC podsjeća da je od 2010. Grčka posudila čak 289 milijardi eura od međunarodnih institucija poput Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda i da će trebati 'desetljeća' da se otplati taj dug.

Sam program spašavanja službeno je završio krajem ljeta prošle godine, mada se državne financije i dalje strogo nadziru. Uvjeti pod kojima su strani kreditori odobravali zajmove Grčkoj bili su vrlo strogi i njihovi kratkoročni efekti bili su kobni za grčku ekonomiju.

Nakon burnog desetljeća, tek u posljednje dvije godine Grčka je počela ostvarivati ekonomski rast, ali po skromnim stopama, nižim od dva posto. Podaci Eurostata pokazuju da je nakon šest godina tek lani stopa nezaposlenosti u Grčkoj pala ispod 20 posto mada je ove godine u svibnju i dalje bila daleko najviša u Europskoj uniji i iznosila je 18,1 posto. Nezaposlenost među mladima je barem dvostruko viša.

  • +6
  • +3

Aleksis Cipras se u provedbi svoje politike morao nositi s nezadovoljstvom Grka

Izvor: Reuters / Autor: ALEXANDROS AVRAMIDIS

Dosadašnji premijer Aleksis Cipras i njegova stranka Siriza, koja je proizašla iz koalicije lijevih i radikalno lijevih stranaka, izbore su 2015. godine osvojili upravo protivljenjem programu štednje, pobijedivši tada Novu demokraciju. No pod pritiskom Europe Cipras je populističku retoriku nakon izbora bio prisiljen u potpunosti zaokrenuti te je pristao na stroge fiskalne uvjete i štednju. To ga je stajalo podrške birača i dosadašnji grčki premijer je raspisao ove parlamentarne izbore nakon loših rezultata na svibanjskim lokalnim i izborima za Europski parlament.

Pobjeda Nove demokracije ujedno znači povratak stare dinastije na vrh grčke politike. Otac Kiriakosa Micotakisa, Konstantinos Micotakis, još 1946. prvi put postao je zastupnikom u parlamentu, a početkom devedesetih tri godine također je bio grčki premijer. Obiteljske veze s politikom sežu još puno dublje u prošlost, a i sadašnjost. Kiriakosova sestra Dora Bakojanis bila je prva gradonačelnica Atene kad je stupila na tu funkciju početkom 2003. Mandat joj je završio u veljači 2006., kad je prešla na poziciju ministrice vanjskih poslova, a još tijekom devedesetih godinu dana provela je na funkciji ministrice kulture. Njezin sin Kostas Bakojanis upravo je prije dva mjeseca izabran za novog gradonačelnika Atene. Koliko god se novi premijer trudio predstaviti biračima kao netko tko će konačno izbaviti grčku politiku iz nepotizma i uvesti meritokraciju, Micotakis će se teško odvojiti od obiteljske anamneze.

Otac Kiriakosa Micotakisa, Konstantinos Micotakis, još je 1946. prvi put postao zastupnikom u parlamentu, a početkom devedesetih tri godine bio je grčki premijer

Otac Kiriakosa Micotakisa, Konstantinos Micotakis, još je 1946. prvi put postao zastupnikom u parlamentu, a početkom devedesetih tri godine bio je grčki premijer

Izvor: SOOC / Autor: Konstantinos Tsakalidis

Kritičari i analitičari tek nagađaju kakva bi mogla biti stvarna politika novog premijera. Neki mediji su ga prozvali i 'trojanskim Trumpom', aludirajući na skrivene namjere koje bi se mogle nalaziti iza proklamiranih ideja. Iako se Nova demokracija propagira kao stranka desnog centra, od preuzimanja čelništva Nove demokracije 2016. godine Micotakis je na pozicije bliskih suradnika imenovao nekoliko političara koji dolaze iz krajnje desnog spektra. Novi premijer je i poznati protivnik dogovora koji je postigao Cipras sa (Sjevernom) Makedonijom o promjeni imena, čime je Makedoniji otvoren put prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Nakon što je diplomirao u Ateni sredinom osamdesetih Micotakis se dodatno školovao na prestižnim američkim sveučilištima Harvardu i Stanfordu. Kratko vrijeme radio je za američku banku Chase u Londonu, a dio poslovne karijere proveo je i u konzultantskoj kući McKinsey & Co. Iz tog doba potječe i njegov brak s bivšom bankaricom Marevom Grabowski, s kojom ima troje djece. Nakon 11 godina u Deutsche banci i rada u nekoliko drugih financijskih tvrtki Grabowski posljednjih sedam godina vodi vlastitu kompaniju visoke mode Zeus+Dione, a njeno se ime spominje i u kontroverznim Rajskim dokumentima – skupu tajnih dokumenata o poslovanju tvrtki u poreznim oazama koji su isplivali u javnost prije nepune dvije godine.

  • +7
  • +4

Novi grčki premijer je i poznati protivnik dogovora koji je postigao Cipras sa (Sjevernom) Makedonijom o promjeni imena te države

Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Većina u parlamentu olakšat će Micotakisu provedbu najavljenih promjena, odnosno rezanje poreza, prodaju državne imovine i smanjivanje birokracije. Mada je obećao da neće biti otkaza u državnoj upravi, teško će provesti svoja obećanja bez rezanja barem dijela zaposlenih. Kao svojedobni ministar državne uprave, Micotakis je već bio na tragu otpuštanja ukupno 15 tisuća službenika 2015., kad je Cipras dobio izbore. Dosadašnji premijer je u izjavi medijima naznačio da očekuje da će Micotakis nastaviti s tom praksom.

Grčka politika tako zasad ostaje u skladu s tamošnjim ljetnim temperaturama – vruća. Novi premijer obećava reforme, nakon populističke četiri godine Sirize i Ciprasa dolazi kao lisac stare politike u novom odijelu, dio suradnika mu dolazi iz radikalno desnog spektra, a birači i dalje nemaju posla i teško spajaju kraj s krajem. Koliko god Kiriakos Micotakis entuzijastično najavljivao bolje dane, u ovom ih je trenutku teško očekivati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!