BROJNE PODGODNOSTI

Veliki interes poduzetnika za eko poslovnom zonom u Nemetinu

20.09.2016 u 16:17

Bionic
Reading

Prva eko industrijska zona u Hrvatskoj niknula je u Nemetinu kraj Osijeka. Izgrađena je gotovo u cijelosti sredstvima iz EU fondova. Uz poticaje Grada Osijeka ulagačima se nude brojne pogodnosti, a u planu je i porezno rasterećenje

U zoni trenutno posluju četiri tvrtke. Radi se na principu da investitori kupe zemljište i na njemu grade, a cijena četvornog metra kreće se oko 90 kuna.

'Ako investitor planira uložiti više od dva milijuna eura ta se cijena uz program poticaja Grada Osijeka smanjuje na oko 1 do 1,2 eura po četvornom metru', rekao je za Hinu projektni menadžer zone Srećko Kukić prilikom njezina predstavljanja konzultantima u Zagrebu.

U zoni su na raspolaganju svi infrastrukturni elementi, a planira se graditi i energana na obnovljive izvore koja bi trebala smanjiti troškove poslovanja. Upiti zainteresiranih Osječanima stižu iz cijele Hrvatske, ali i šire regije, poput Srbije, kao i domaćih i stranih tvrtki. Među njima je i špediterska tvrtka Lagermax koja je već kupila zemljište.

'U zonu smo uložili puno truda, puno je pomogla i država jer je dala kompletno zemljište od ukupno sto hektara, a s obzirom na to da je cijeli projekt, kao rijetko koji, s tako velikim iznosom od 99 posto financirala EU, vjerujem da smo na dobrom putu da zona postane uspješna. Vjerujemo kako će svoj interes u zoni prepoznati i proizvođači i prerađivači te otvoriti nova radna mjesta za različite kadrove kojih u Osijeku i županiji ima dosta jer smo sveučilišni grad koji želi zadržati studente nakon diplome', rekao je Vladimir Ham, zamjenik osječkog gradonačelnika.

Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa projekata EU (SAFU) rekao je kako se projekt zone završava krajem ovoga rujna te da se kreće u njezinu aktivnu promociju, objasnivši i da je iz EU-a financiran na temelju poziva SAFU-a za poslovnu javnu i turističku infrastrukturu iz razdoblja 2007.-2013.

'Došli smo do kraja tog razdoblja, posljednji ugovori iz toga razdoblja se završavaju, svi projekti su uspješni i opravdavaju investiciju, a u slučaju zone u Nemetinu to je 13 milijuna kuna. Sada smo pred novim otvaranjima projekata također iz tog razdoblja - poduzetničke zone u Lekeniku, KaAquarija u Karlovcu, poduzetničkog inkubatora u Drenovcima i Muzeja Hrvatskog zagorja', najavio je Petric.

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić rekao je kako se radi o jedinstvenoj i jednoj od najatraktivnijih poslovnih zona u Hrvatskoj za koju se nada da će se što prije popuniti.