TODORIĆ SVE BLIŽE CILJU

Velike europske igrače ne zanima Mercator

18.04.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Budući da se pokazalo kako za kupnju Mercatora nisu zainteresirani veliki europski trgovački lanci, mogućnost dodatnih pregovora Pivovarne Laško (PL) s Agrokorom postala je realnijom, navodi u ponedjeljak slovenski poslovni dnevnik Finance

'Slovenska diplomacija prošlog je tjedna došla do spoznaja da Mercator ne žele ni engleski Tesco, ni francuski Carrefour, ni belgijski Delhaize. Zato preostaju pregovori s Agrokorom, koji je na natječaju dao najvišu obvezujuću ponudu', piše slovenski list pozivajući se na neslužbene izvore.

Prema pisanju slovenskih medija, Agrokor je na natječaju ponudio 206 eura po dionici za 23,34 postotni udio u najvećem slovenskom trgovačkom lancu, koji ima prezadužena Pivovarna Laško. To je 20 posto više od cijene dionica Mercatora na Ljubljanskoj burzi, no Finance navode da u PL-u ocjenjuju da bi Agrokor u nastavku pregovora mogao ponuditi i 230 eura ako se postigne dogovor s bankama koje također imaju značajne vlasničke udjele u Mercatoru da bi Agrokor i njihove udjele kupio po istoj cijeni kao i njihove dionice.

Agrokor je u dosadašnjim pregovorima s upravom PL-a obećao, u slučaju da pregovori završe uspjehom, plasiranje njihovih pića u Konzumovoj trgovačkoj mreži te proizvodnju piva sa svojom robnom markom u Laškom. Agrokor bi se također, navode Finance, obvezao da proizvode Agrokora tri godine ne bi prodavali u Mercatorovim trgovinama, čime bi bili zaštićeni i sadašnji Mercatorovi dobavljači, odnosno slovenski prehrambeno-proizvodni sektor, navode Finance.

No, list dodaje da postoji razmišljanje kako bi slovenske dobavljače Mercatorovih trgovina trebalo i dodatno zaštititi na taj način da Agrokor, u slučaju prekida ugovora s njima, mora isplatiti kazne kroz povrat Mercatorovih dionica. Naime, navode Finance, Agrokor za pozitivne učinke u slučaju ulaska u vlasničku strukturu Mercatora treba više od 50 posto dionica, a u slučaju prekida ugovora sa slovenskim dobavljačima i takvog posljedičnog povrata dionica njegov bi se udio smanjio na manje od 50 posto.