utaja poreza

Velika Britanija prvi put izvršila zapljenu NFT-ova

14.02.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Britanska porezna uprava izvijestila je u ponedjeljak da je izvršila prvu zapljenu NFT-ova (nezamjenjivi token) u akciji suzbijanja radnji za koje se sumnjalo da su ilegalne, odnosno da se radi o prikrivanju novca i druge imovine radi utaje poreza.

Britanska služba za prihode i carinu zaplijenila je tri NFT-a nakon istrage pokušaja prevare državne blagajne za iznos od 1,4 milijuna funti.

NFT je “nezamjenjivi token” odnosno kriptografski zaštićena imovina u digitalnom obliku, a predstavlja određeni predmet osobite vrijednosti, kao što su umjetnine, videozapisi i sl.

Kao oblik kriptoimovine, NFT koristi tehnologiju blockchain za utvrđivanje statusa vlasništva nad digitalnim zapisima.

Istraga je rezultirala i zapljenom druge kriptoimovine, ukupne vrijednosti oko 5000 funti, te uhićenjima. Tri su osobe privedene zbog sumnji na poreznu prevaru u kojoj je sudjelovalo 250 fiktivnih kompanija.

Služba za gospodarski kriminal poručila je da je zapljena NFT-ova, čija vrijednost još nije procijenjena, upozorenje svima oni koji se nadaju da bi kriptovalutu mogli koristiti za skrivanje novca. 

“Stalno se prilagođavamo novim tehnologijama kako bismo mogli ići ukorak s načinima na koje kriminalci i utajivači poreza pokušavaju prikriti svoju imovinu”, rekao je u priopćenju dužnosnik službe za gospodarski kriminal Nick Sharp, kako prenosi Reuters.