KRIPTO SCENA

Student iz Indonezije na NFT-u zaradio milijun dolara, priča je doista nevjerojatna

16.01.2022 u 22:36

Bionic
Reading

Kriptovalute su posljednjih tjedana uglavnom na meti rasprodaje, no tržište NFT-a itekako je živo.

Priča iz Indonezije graniči s nevjerojatnim.

Sultan Gustaf Al Ghozali, 22-godišnji student informatike iz Semaranga u Indoneziji, pretvorio je i prodao gotovo 1000 selfie fotografija kao NFT. Prema Ghozalijevim riječima, fotografirao je sebe tijekom pet godina — u dobi od 18. do 22. godine — kao način da se osvrne na svoj studentski put, piše Cointelegraph.

Ghozali selfieji su snimljeni sjedeći ili stojeći ispred njegovog računala, koje je kasnije pretvoreno u NFT i preneseno na OpenSea u prosincu 2021. Umjetnik je odredio cijenu za svaki NFT selfie na tri dolara ne očekujući interes ozbiljnih kupaca. Dok je unovčavao svoje bezizražajne slike, Ghozali je rekao:

“Možeš učiniti bilo što poput prevrtanja ili bilo čega, ali molim te, nemoj zlostavljati moje fotografije ili će se moji roditelji jako razočarati u mene. Vjerujem u vas, pa vas molim da vodite računa o mojim fotografijama.”

Protiv njegovih najluđih očekivanja, Ghozalijeva ponuda NFT-a eksplodirala je jer su istaknuti članovi Crypto Twittera pokazali podršku kupnjom i "gerila" marketingom ponuda.

Uz rastuću popularnost, jedan od Ghozalijevih NFT-a prodan je 14. siječnja za 0,247 etera (ETH) u vrijednosti od 806 dolara u trenutku kupnje, navodi AFP. Mladi poduzetnik također dodaje dašak personalizacije dajući neke pozadinske informacije uz selfije, što doprinosi rijetkosti NFT-a.

Na svom vrhuncu, Ghozalijevi selfi NFT-ovi prodavani su za 0,9 ETH, vrijedni otprilike 3000 dolara, prema izvješću Lifestyle Asia. Ghozalijeva kolekcija je nakon toga dosegla ukupan volumen trgovine od 317 ethera, što je ekvivalentno više od milijun dolara. Mladi umjetnik je putem OpenSea-a izvršio i prvu uplatu poreza na temelju tog prihoda.

Unatoč nedavnim slabim performansama cjelokupnog kripto tržišta, NFT tržište i blockchain gaming industrija nastavljaju bilježiti velike količine transakcija.

Podaci DappRadara pokazuju da je broj UAW povezanih na ethereum NFT DApps porastao za 43% od trećeg tromjesečja 2021. Osim toga, novac generiran NFT trgovanjem popeo se sa 10,7 milijardi dolara u trećem tromjesečju 2021. na 11,9 milijardi dolara u prvih deset dana 2022.

Podsjetimo, NFT (nezamjenjivi token) token - datoteka je kodirana na lancu blokova podataka (blockchain) na mreži ethereum - a ona dokazuje vlasništvo nad određenim umjetničkim djelom (tweet, fotografije, sportske uspomene ...).