BUG Future Show

Legenda IT scene Mandić: Zbog blockchaina imamo nestašicu čipova, a pitam se što stoji iza NFT-a ako to nije pranje novca. Gubim vjeru u ljude...

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 03.02.2022 12:52
  • Objavljeno 03.02.2022 u 12:20
Ante Mandić i Boris Drilo

Ante Mandić i Boris Drilo

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

CTIO Hrvatskog Telekoma Boris Drilo na Bug Future Showu održao je unakrsni intervju s jednom od legendi hrvatske IT scene, Antom Mandićem

Mandić, osnivač tvrtke IN2, prisjetio se kako 1991., u trenucima u kojima se svijet mijenjao, njegovo znanje kao nuklearnog fizičara nitko nije trebao. 'Iz nužde sam se počeo baviti softverom, bez plana. Tvrtku sam osnovao iz očaja, nitko me nije htio zaposliti', rekao je.

Ostao je cijelu karijeru u softverskom biznisu i vlasnički je povezan s mnogo tvrtki te se opisao kao serijskog investitora. 'Jedna tvrtka iz grupe, INSIG2, ostala je u mojem vlasništvu i to je prilično uspješna tvrtka za digitalnu forenziku', rekao je.

Upitan kako vidi 2020-e u smislu novih tehnologija, rekao je da je bio svjedok mnogim revolucionarnim preokretima i da sada na svaku novu stvar gleda uz dozu skepse: 'Blockchain se pojavio prije pet, šest godina i to je bila obećavajuća tehnologija o kojoj se svugdje govorilo. U tom trenutku to je bila jako primamljiva tehnologija, ali je bila prezahtjevna zbog resursa. Shvatili smo već onda da timovi koji bi se bavili tom tehnologijom moraju imati po 50 ljudi i to im je i danas najveće ograničenje.'

'Blockchain je zasnovan na velikoj masi servera koji rade 24 sata na dan, to je zaista zahtjevan hardver i jedan od razloga za to što danas imamo nestašicu čipova. Puno se govori o tome da je enorman potrošač energije - samo za bitcoin treba više struje nego što troši cijela Argentina', ilustrirao je i dodao da je NFT segment samo lani potrošio 33 teravat sati, što godišnje potroši cijela Srbija, a svakih pet, šest mjeseci potrošnja se udvostruči.

Ante Mandić

Ante Mandić

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

'Ako na to dodamo metaverzum, počet će se pričati o tome možemo li mi to uopće održati', pita se Mandić.

Objasnio je i svoj stav o tome može li pet, šest velikih kompanija koje danas 'drmaju internetom' izgubiti primat zbog decentralizacije koju donosi Web 3.0: 'Teško da će se one odreći novca koji zarađuju. Prošao sam kroz nekoliko ciklusa 'centralizacije i decentralizacije'. Sad opet idemo u decentralizaciju i ona se neće dogoditi na način kojem se mi nadamo. Opet će se naći način za centralizaciju. Sumnjam da smo kao pojedinci željni imati svoje servere i upravljati svojim sadržajem', tvrdi Mandić.

'Javljaju se konkurenti, imate primjer Microsoftove kupovine Activisiona, kojim se kontrira Facebooku i njegovom metaverzumu', dodao je. Drilo je upitao što misli o mlađim generacijama rođenim 2012. i kasnije, za koje su metaverzum i 'druga stvarnost' već normalni, na što je Mandić rekao da ne zna kako će se realizirati cijeli taj koncept metaverzuma.

'Nije baš ergonomski nositi naočale za virtualnu stvarnost i tako recimo trgovati nekretninama. Tu je i trend NFT-a, koji mi je zapanjujući. Koji su to iznosi novca? Ako to nije pranje novca, treba se zapitati što se tu događa, jesam li ja lud? Gubim vjeru u ljude kad vidim što kupuju', rekao je, na što je Drilo zapazio kako sliku Mone Lise barem možeš staviti na zid dok s NFT-om ne možeš ni to.

Boris Drilo

Boris Drilo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Youtube

Mandić kaže kako ga brine nestašica čipova jer trebaju barem dvije godine za pokretanje proizvodnje donekle složenih čipova. 'Sad ih nema ni za što, nove tehnologije su strašno hardverski zahtjevne. Pitanje je što Hrvatska po tom pitanju može uopće napraviti', rekao je.

Na pitanje podržava li nuklearnu energiju, Mandić je odgovorio: 'Podržavam jer tehnologija danas eliminira sve rizike. To je industrija koja najmanje zagađuje i Europa je to shvatila. Zbog situacije s plinom možemo biti sretni što imamo NE Krško.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!