KIMATSKI CILJEVI

Većina zemalja EU-a smatra nuklearnu energiju ključnom za europsku zelenu tranziciju

16.05.2023 u 16:31

Bionic
Reading

Pronuklearne zemlje smatraju nuklearnu energiju ključnom za tranziciju Europe na gospodarstvo s niskom razinom ugljika, u jeku dubokih neslaganja u Europskoj uniji glede njezine uloge u ispunjavanju klimatskih ciljeva.

Dugotrajne podjele glede nuklearne energije u bloku 27 članica produbile su se ove godine nakon što su se zemlje sukobile oko toga treba li se nuklearna energija s niskim udjelom ugljika računati pod ciljeve obnovljive energije.

Napetosti su porasle i između Francuske, Španjolske i Njemačke, najvećeg europskog potrošača energije koja je u travnju ugasila svoje posljednje nuklearne reaktore, oko toga trebaju li planirani projekti vezani uz energetsku infrastrukturu podržavati nuklearnu energiju.

Na sastanku u Parizu, 16 vlada pozvalo je EU da osigura veću potporu nuklearnoj energiji kroz svoje energetske politike, uključujući zelene industrijske subvencije i "banku" vodika u Uniji.

Bruxelles je objavio da će samo određene napredne nuklearne tehnologije dobiti poticaje EU-a za zelene industrije.

"Nuklearna energija je značajan resurs, kako za našu sigurnost opskrbe tako i za klimatske obveze", rekla je u uvodnom obraćanju francuska ministrica energetike Agnes Pannier-Runacher koja je i sazvala sastanak.

Sastanak je okupio povjerenicu EU-a za energetiku Kadri Simson i predstavnike 14 zemalja EU-a uključujući Belgiju i Nizozemsku, kao i Italiju kao promatrača te Ujedinjeno Kraljevstvo kao gosta izvan Unije.

Zemlje su raspravljale kako zajedno raditi na povećanju mogućnosti zapošljavanja u europskoj industriji nuklearne energije.

Europa ima oko 100 GW instaliranih nuklearnih kapaciteta, čime proizvodi otprilike četvrtinu električne energije u Europskoj uniji.

Nuklearna energija može proizvesti veliku količinu električne energije bez CO2, a europske zemlje poput Poljske, koja tek treba izgraditi svoj prvi reaktor, kao i Češke to vide kao način za postupno ukidanje fosilnih goriva.

"Cilj nam je razgovarati o tome kako u budućnosti financirati brzi razvoj modernih nuklearnih tehnologija kao stabilnog izvora energije bez ugljika", rekao je češki ministar energetike Jozef Sikela.

Nuklearna energija nije obnovljiva jer se oslanja na neobnovljiv izvor, a proizvodi i radioaktivni otpad. Stoga antinuklearne zemlje, uključujući Austriju, smatraju da bi trebalo potaknuti vlade da se usmjere na obnovljive izvore energije poput vjetra i sunca.

U nacrtu izjave zemalja nakon sastanka, u koji je Reuters imao uvid, navodi se da će se zemlje usredotočiti na smanjenje ovisnosti o ruskom nuklearnom gorivu.

Francuska ministrica Pannier-Runacher rekla je da bi Bruxelles mogao pomoći ovom procesu tako da podrži razvoj konverzije i obogaćivanja urana u Europi.