ZBOG BOLJE PLAĆE

Većina zaposlenih želi iz Hrvatske

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.09.2010 11:35
  • Objavljeno 13.09.2010 u 10:29
plavuša žena ured posao

plavuša žena ured posao

Izvor: Corbis / Autor: moodboard/Corbis

Istraživanje provedeno na internetskom portalu posao.hr među 956 tražitelja posla pokazuje da čak 95 posto ispitanika smatra da bi bolje zarađivalo u inozemstvu

Najnovije istraživanje provedeno u kolovozu na internetskom portalu posao.hr ukazalo je na pesimistično razmišljanje većine ispitanika, s obzirom da njih 56 posto u Hrvatskoj ne vidi budućnost za sebe i svoju djecu, a gotovo 75 posto ih smatra da bi kvalitetnije živjelo u inozemstvu. U istraživanju su sudjelovali ispitanici u najvećem postotku od 25 do 34 godine, većinom s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Nemogućnost pronalaska bilo kakvog posla, nepotizam i netransparentni oblici zapošljavanja te male plaće - najčešći su razlozi zbog kojih bi ispitanici potražili posao u inozemstvu. Rezultati istraživanja su pokazali da bi više od 60 posto ljudi trajno prihvatilo posao u inozemstvu kada bi im se pružila prilika za boljom plaćom, dok bi 34 posto samo privremeno pristalo na tu opciju. Kao glavni razlog za zaposlenje u inozemstvu ispitanici navode veću zaradu (65 posto) te mogućnost napredovanja i izgradnje karijere (26 posto). Pored toga, dodatan motiv za odlazak iz Hrvatske je raširena korupcija i nemogućnost pronalaska odgovarajućeg posla koji bi osiguravao pristojan život.

Saša Jurković, direktor portala posao.hr, naglasio je da su informacije o sigurnim i dobro plaćenim poslovima u zemljama Europske unije dodatni motiv za razmišljanje o tome treba li nove izazove potražiti izvan domovine. 'Indikativan je podatak da bi samo četvrtina ispitanika otišla u inozemstvo zbog razvoja karijere i usavršavanja, što je pokazatelj da su tražitelji posla očajni te da im je glavni motiv za pronalazak posla isključivo zarada', istaknuo je Jurković.

Rezultati su pokazali da bi čak 60 posto ispitanika privremeno prihvatilo posao u inozemstvu za koji bi bili prekvalificirani, dok bi njih 26 posto trajno prihvatilo takve uvjete, a samo 5 posto ispitanika ne bi na to pristalo. Također je zanimljiv podatak da je nešto više od četvrtine ispitanika radilo u inozemstvu, a čak 95 posto ispitanika smatra da su plaće u inozemstvu za radna mjesta njihovih kvalifikacija veće nego u Hrvatskoj. Što se tiče zemalja u koje bi se ispitanici preselili radi posla, većina njih - čak 58 posto - izabralo bi zemlje Europske unije, dok bi 20 posto izabralo SAD i Kanadu, a 16 posto potražilo bi sreću u Australiji.

Zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj podržalo bi 30 posto ispitanika, dok se s njihovim zapošljavanjem ne bi složilo 20 posto ispitanika. Istraživanje je ukazalo na podijeljena mišljenja po pitanju statusa stranih radnika u Hrvatskoj - tako više od 25 posto ispitanika smatra da su oni bolje plaćeni, a jednako toliko ih smatra da se radnici iz inozemstva nalaze u lošijem položaju u odnosu na hrvatske radnike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi