premalo osiguranje

Većina putnika propalog Kompasa neće uspjeti vratiti novce?

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 18.10.2018 22:53
  • Objavljeno 18.10.2018 u 22:53
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Osigurana svota u slučaju stečaja agencije Kompas Zagreb, naime, iznosi samo 300 tisuća kuna za period između srpnja 2018. do srpnja 2019. godine, a s obzirom na to da se brojka oštećenih putnika u optimističnoj varijanti procjenjuje na njih dvije tisuće - a izgledno je i znatno više - ispada da će velik dio oštećenih putnika ostati i bez novca i bez putovanja

Turističke agencije kod osiguravanja jamčevine za slučaj stečaja uobičajeno ugovarati iznos jednak minimalno 10 posto ukupnog prometa ostvarenog od paket-aranžmana agencije u protekloj godini, što po pitanju Kompasa očito nije bio slučaj, piše Jutarnji list.

U polici osiguranja u slučaju nesolventnosti ili stečaja koju je agencija Kompas uplatila kod osiguravajuće kuće Euroherc je navedeno da je promet u segmentu paket-aranžmana Kompasa u 2017. godini iznosio više od 65 milijuna kuna, prema čemu onda ispada da je agencija za slučaj stečaja ugovorila znatno manje od 10 posto, točnije samo 0,46 posto prometa.

Kako je i zašto polica ugovorena na tako malu svotu zasad nije jasno jer se tijekom četvrtka iz Kompasa nitko nije javljao na pozive.

'Najizglednije šanse za naplatu imaju oni putnici koji mogu dokazati da se njihovo putovanje nije dogodilo, a oni čije se putovanje tek treba dogoditi zapravo su u problemu, osim ako nisu od Kompasa dobili službenu obavijest da im je putovanje otkazano. Ako se putovanje još nije dogodilo, a stečaj formalno nije proglašen, onda zasad nije izgledno da će se naplatiti iz jamčevine jer za to nisu ispunjeni uvjeti', rekao je anonimni sugovornik za Jutarnji list.

  • +5
  • +2

Turistička agencija Kompas Zagreb najavila stečajni postupak

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!