portret

Kako je bivši prvi čovjek Plive izgubio kompas: Tko je Matko Bolanča

16.10.2018 u 11:02

Bionic
Reading

Teška situacija i najavljeni stečaj turističke agencije Kompas Zagreb uperili su svjetla medijskih reflektora na Matka Bolanču. Nekadašnji prvi čovjek naše najveće farmaceutske tvrtke Plive u turizam je ušao u proljeće prošle godine. Prilikom akvizicije Kompasa najavljivao je velike stvari za tu agenciju, ali čini se da od toga neće biti ništa

Zagrebački Kompas jedna je od mnogobrojnih agencija koje su 90-ih nastale od istoimenog jugoslavenskog agencijskog konglomerata. Privatiziran je po modelu radničkog dioničarstva, a na čelu mu je od 1992. pa sve do prodaje bio Ivan Pukšar, koji je ujedno bio većinski dioničar.

Bolanča je preuzeo Kompas preko svog društva za upravljanje investicijskim fondovima Inspire Investments. Vrijednost akvizicije ostala je poslovna tajna. U tom trenutku agencija je imala oko 80.000 putnika, a 2016. završila je s 85 milijuna kuna prihoda i oko 210.000 kuna zarade (prošle godine 87,5 milijuna kuna prihod i gubitak od 2,3 milijuna kuna).

U priopćenjima koja je tada slao medijima Bolanča je isticao kako je preuzeo Kompas nakon 'višemjesečnih dubinskih analiza poslovanja'.

'Već sada možemo najaviti da ćemo promjenom poslovnog modela kroz primjenu inovativnih tehnologija i procedura poslovanja nastojati ostvariti značajne iskorake ka daljnjem rastu poslovanja i profitabilnosti agencije', najavljivali su iz Inspire Investmentsa.

Međutim u nešto više od godinu dana ono što se činilo kao početak uspješne priče završilo je najavom stečaja i svađe između Bolanče i Pukšara te se sad preko medija prepucavaju oko toga tko je kriv za krah agencije.

Bolanča tvrdi da je prevaren. Podnio je i kaznenu prijavu protiv bivše uprave, odnosno Pukšara. S druge strane, bivši direktor i vlasnik agencije uzvraća da Bolanča laže jer želi krivnju za loše upravljanje Kompasom svaliti na njega.

Uglavnom, i jednog i drugog čeka, čini se, duga sudska bitka koju će poslovično sporo domaće pravosuđe razvlačiti godinama.

Najveće žrtve propasti Kompasa su prije svega njegovi zaposlenici, njih 70-ak, a zatim putnici koji su platili otkazane aranžmane i sad moraju strahovati hoće li im se vratiti novac.

Afera s Kompasom naštetila je i Bolančinu ugledu sposobnog menadžera. Takvog ga se najviše smatralo zbog njegove dugogodišnje uspješne poslovne karijere u Plivi, koja slovi kao jedna od hrvatskih top kompanija, a u kojoj se uspeo na sam vrh.

REAKCIJA IZ KOMPASA

'Pukšar nam nije predočio stvarno stanje stvari'

Pokušali smo od Matka Bolanče dobiti komentar na Puškarove optužbe i dodatna objašnjenja što se tiče teške situacije u Kompasu, ali on nas je uputio na Upravu agencije. Od nje smo dobili sljedeći odgovor:

'Situaciju vezano uz Kompas podrobno smo objasnili i informirali izlaganjem protekli petak, kada smo jasno naznačili kako trenutni problemi tvrtke nisu samo sadašnjost, već sežu duboko u prošlost, a o čemu nam prijašnji vlasnici nisu dali jasnu sliku i predočili stvarno stanje problema. Sukladno tome, naši daljnji koraci idu u smjeru rješavanja problema kroz određene faze. O svakoj od tih faza javnost će biti pravovremeno obaviještena.'

Bolanča je u farmaceutskoj industriji radio 13 godina.

Nakon diplome na Medicinskom fakultetu u Zagrebu profesionalnu karijeru je započeo 1992. kao pripravnik u Klinici za zarazne bolesti, da bi zatim nekoliko godina proveo kao liječnik opće medicine u Domu zdravlja Trešnjevka.

Nakon toga 1999. nalazi posao u hrvatskoj podružnici američke farmaceutske tvrtke Merck, Sharp and Dohme. U Plivu prelazi 2001. kao pomoćnik direktora marketinga za regiju srednje i istočne Europe te ubrzo postaje direktorom tržišta za Hrvatsku.

Uprava Kompasa Zagreb predala je zahtjev za stečajem te agencije 12. listopada 2018. Izvor: tportal.hr / Autor: HINA multimedija

Kad je izraelska Teva krajem 2008. preuzela Plivu od američkog Barra, kompaniju je napustio njezin dugogodišnji direktor Željko Čović. Izraelci su na njegovo mjesto postavili Bolanču.

Glavni zadatak mu je bio restrukturiranje i povećanje učinkovitosti Plive. Za vrijeme njegova vodstva tvrtka je porasla za 30-ak posto, ali u 2011. došlo je do pada prihoda i dobiti, što ga je navodno koštalo direktorske fotelje.

Jedno vrijeme bio je u Nadzornom odboru kompanije, da bi iz nje otišao 2012. godine.

Naredne tri godine Bolanča je proveo izvan hrvatske poslovne scene. Njegovo ime znalo se pojaviti u celebrity časopisima. Tako se pisalo o Bolančinoj vezi s bivšom suprugom pjevača Tonyja Cetinskog i kćerkom odvjetnika Ante Nobila, Ivanom Nobilom, s tim da je ona tvrdila kako su oni samo bliski suradnici i prijatelji.

Prvi vidljiviji poslovni pothvat, nakon odlaska iz Plive, Bolanča je napravio početkom 2016., kada je osnovao Inspire Investments, društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima. Parteri su mu Krešimir Kukec i Marko Varga, menadžeri s velikim iskustvom u fondovskoj industriji i investicijskom bankarstvu.

U taj posao je Bolanča ušao s velikim optimizmom.

'Ova industrija te ovakav oblik poslovnog fokusa došli su kao idealno rješenje te su područje u kojem mogu iskoristiti svoje znanje i iskustvo. Riječ je o poslovanju koje nosi svojevrstan rizik, no ako je upravljanje prepušteno profesionalcima sa znanjem i vizijom, a smatram da mi to jesmo, onda su i rizici svedeni na minimum i rezultati su u najvećoj mjeri iznimno pozitivni', izjavio je u intervjuu za tjednik Lider neposredno nakon preuzimanja agencije Kompas Zagreb.

Dotad su već u ljeto 2016. kupili firmu Fleet rent a car od tvrtke TRCZ.

Rentanje automobila i turistička agencija činili su se kao dobitna kombinacija, s tim da je Bolanča za Lider najavio kako je iduća faza njegova fonda regionalno širenje, i to na zapad, točnije u Njemačku.

'Smatramo da nam je zanimljiva regija Njemačka i već neko vrijeme tamo radimo analize i gradimo partnerske odnose. U jednom trenutku krenut ćemo u tom pravcu jer je tamošnji bazen mogućnosti velik i zanimljiv. Bilo smo čak i u nekim dubinskim snimanjima tamo', rekao je Bolanča.

Izvjesno je to kako će sa širenjem na Njemačku morati još pričekati jer mu se ove dosadašnje dvije akvizicije – Fleet rent a car i Kompas – još nisu isplatile.

Kompas, što je najavio sam Bolanča, čeka stečajni postupak i pitanje je što će ostati od njega.

Fleet je još u procesu restrukturiranja te su zatvorene neke poslovnice koje nisu bile profitabilne. Tvrtka je prošlu godinu završila s padom prihoda za oko devet milijuna kuna, na 71 milijun kuna, s time da je zabilježen gubitak od 3,7 milijuna kuna, dok je godinu prije firma iskazala dobit od 3,9 milijuna kuna.

Možda će više sreće Bolanča imati s drugim segmentom svog biznisa. Ove godine njegov Inspire Investments preuzeo je dva Nexusova fonda.

Podsjetimo, zbog spornih pozajmica Agrokoru Hanfa je oduzela društvu Nexus Private Equity Partneri (Borislav Škegro jedan je od njegovih osnivača) dozvolu za upravljanje fondovima, među kojima su bili i Nexus FGS i Nexus Alpha, odsad u rukama Inspire Investmentsa.

  • +6
Matko Bolanča, bivši direktor Plive Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Procjena je kako su ukupna ulaganja ta dva fonda oko 430 milijuna kuna (najveća investicija je ona u Dalekovod s udjelom od 60 posto).

Prema pisanju medija, plan Bolanče i njegovih partnera je da prodaju cijeli portfelj fondova do 2021. godine.

U tom poslu pomoći će mu i Dinko Novoselec, bivši prvi čovjek AZ obveznih mirovinskih fondova, koji se ove godine pridružio Inspire Investmentsu.