analiza tportala

OK, Kompas je u teškoj situaciji, a kako rade ostale velike turističke agencije

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 09.10.2018 20:48
  • Objavljeno 09.10.2018 u 20:48
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Putničke agencije zaslužne su za svako treće noćenje u hotelima, vilama i turističkim naseljima u Hrvatskoj, što pokazuje da su vrlo važan faktor našeg turizma. Zato ne čudi velika pozornost koju je izazvala teška poslovna situacija zagrebačkog Kompasa, koji prema prihodima spada među desetak najvećih domaćih agencija. Tim povodom provjerili smo kako posluje pet najvećih igrača na tom tržištu

Prošli četvrtak mnoge je iznenadila vijest kako Kompas Zagreb zbog poslovnih problema otkazuje već dogovorena putovanja i zatvara poslovnice. Srećom, radi se o izdvojenom slučaju jer ostale velike domaće turističke agencije zadnjih godina bilježe dobre rezultate.

Prema analizi Instituta za turizam, napravljenoj za Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), prošle godine je u Hrvatskoj poslovala 1061 turistička agencija i njihove poslovnice, što je za oko 160 više nego što ih je bilo 2010. godine.

Iste te 2010., koja je uzeta kao referentna godina, agencije su ostvarile ukupno 3,3 milijarde kuna poslovnih prihoda, dok su lani imale 5,1 milijardu kuna prihoda, što je rast od 54 posto. Mjereno brojem sati rada, broj zaposlenih je 2017. dosegnuo ukupno 5540, što je za 20 posto više nego sedam godina ranije.

Izbijanje gospodarske krize 2008. osjetile su i agencije koje su bilježile pad prihoda, a tržište se krenulo oporavljati 2016., ističe se u analizi. Uz to su ih snažno pritisnule online turističke platforme, zbog čega je došlo do pada noćenja organiziranih preko klasičnih agencija.

Unatoč tome, one su povećale prihode zahvaljujući paket aranžmanima visoke dodatne vrijednosti (etno-gastro, pustolovni, zdravstveni turizam i dr.) i personaliziranim uslugama te suradnjom s online turističkim agencijama.

Izvor: Fina

Izvor: Fina

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Analiza otkriva da se većina registriranih poduzetnika u djelatnosti putničkih agencija i turoperatora ubraja u skupinu malih i mikro poduzetnika, sa svega devet njih koji spadaju u srednje poduzetnike, a velikih poduzetnika - nema. Najveće tvrtke u ovoj djelatnosti nemaju više od 200 zaposlenih, a prema zadnjim usporedivim podacima, samo 12 turističkih agencija imalo je više od 50 zaposlenih.

Ukupne prihode veće od 300 milijuna kuna u 2017. godini ostvarila su samo dva igrača, Atlas i Uniline.

Dubrovački Atlas, u vlasništvu Agrokora, lanjsku godinu završio je s 406,6 milijuna kuna prihoda i po tome je uvjerljivo vodeća agencija u Hrvatskoj. Međutim jedina je tvrtka među pet najvećih koja posluje s minusom.

Prošlogodišnji gubitak od 18 milijuna kuna još se čini kao dobar rezultat naspram minusa od 123 milijuna kuna ostvarenog u 2016. godini.

Direktor Unilinea Boris Žgomba

Direktor Unilinea Boris Žgomba

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Atlas zbog konstantnih gubitaka ima groznu bilancu. Ukupni kapital je u crvenom za 516,6 milijuna kuna dok su mu obaveze prema povezanim društvima krajem 2017. iznosile 557,3 milijuna kuna. Može se očekivati da će ga novi vlasnici Agrokora, koji bi trebali u potpunosti preuzeti upravljačke uzde početkom iduće godine, staviti na bubanj.

Pulski Uniline, u kojem glavnu riječ vodi Boris Žgomba, iz godine u godinu povećava prihode i dobit. Lani su imali rast prometa za 8,14 posto, na 375,1 milijun kuna, dok je dobit iznosila 9,7 milijuna kuna.

Na trećem mjestu je riječka agencija Meeting point Croatia s 240,1 milijun kuna prihoda i 2,6 milijuna kuna dobiti. MP Croatia podružnica je njemačkog Meeting Point Internationala, koji je dio FTI grupe, četvrtog najvećeg turističkog operatera u Europi. Riječka agencija zadnjih nekoliko godina ima snažan rast prohoda, što je nastavljeno i lani, kad su povećali promet za čak 32,35 posto.

Katica Hauptfeld, vlasnica Katarina linea

Katica Hauptfeld, vlasnica Katarina linea

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Četvrtu poziciju prema visini prihoda drži Katarina line iz Opatije. Agencija u vlasništvu Katice Hauptfeld vodi najveću turističku flotu u Hrvatskoj s više od 60 brodova.

Njezina tvrtka lani je proslavila 25 godina rada. Hauptfeld je krenula s vlastitim biznisom iz male iznajmljene hotelske sobe 1992. godine, a danas ima 50 zaposlenih i godišnji promet veći od 200 milijuna kuna.

Prošle godine na brodovima su imali oko 30.000 gostiju, a za njih 90.000 organizirali su odmor na kopnu. To im je donijelo 231,2 milijuna kuna prihoda i 21,7 milijuna kuna čiste zarade. U odnosu na 2016., promet im je porastao za više od 18 posto, a dobit je skočila za više od 45 posto.

  • +80
  • +77

Ljeto na plažama diljem Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Top pet turističkih agencija zatvara dubrovački Gulliver travel koji, kao i Atlas, posluje u sklopu koncerna Agrokor. Za razliku od svog većeg brata, Gulliver ima manje, ali puno ljepše poslovne brojke. Lani je imao rast prihoda od 13,36 posto, na 133,6 milijuna kuna, što je pratila zarada od 5,6 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!