nova valuta

Važna obavijest: Banke poslale objašnjenje kako će preračunavati kune u eure

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 13.09.2022 14:53
  • Objavljeno 13.09.2022 u 14:33
Euri - ilustracija

Euri - ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Tatyana Tomsickova / Alamy / Alamy / Profimedia

U Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine službena valuta postaje euro, a dvojno iskazivanje cijena počelo je od 5. rujna kako bi se građani lakše prilagodili na promjenu vlaute

PBZ je svojim korisnicima poslao obavijest vezanu uz uvođenje eura u kojoj navode bitne elemente za preračunavanje koje će se primijeniti u konverziji hrvatske kune u euro, javlja N1.

Banka će na dan uvođenja eura automatski i bez naknade provesti konverziju kunskih sredstava na računima, depozitima, kreditima i drugom novčanom iskazu vrijednosti po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 1 euro = 7,53450 kuna', navode iz banke.

Preračunavanje će se provesti primjenom pravila za preračunavanje i zaokruživanje sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Također, prema načelu neprekidnosti ugovora i drugih pravnih instrumenata, uvođenje eura neće utjecati na valjanost postojećih ugovora o kreditu, depozitu i štednji u kunama i dr. tako da ne treba sklapati nove ugovore. Cilj je proces uvođenja eura i aktivnosti koje iz toga proizlaze provesti na način da se svima osigura što jednostavnije postupanje, dodaje se.

Razdoblje obveze dvojnog iskazivanja cijena (u kunama i eurima) prema potrošačima počelo je 5. rujna 2022. i završava protekom 12 mjeseci od dana uvođenja eura, a u tom razdoblju dvojno će se iskazivati se informacije koje su bitne za klijente.

Sličnu obavijest svojim korisnicima poslala je i Zagrebačka banka. 'Na dan uvođenja eura kao službene valute iskazane novčane vrijednosti u kunama na skrbničkom i brokerskom računu (računu nalogodavatelja) bit će preračunate u eure primjenom pravila za preračunavanje i zaokruživanje definiranih Zakonom.'

  • +3

Euri i kune

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Erste banka je također obavijestila svoje korisnike o promjeni valuta.

'Na dan uvođenja eura, svi kunski iznosi automatski će se preračunati u eure na vašim depozitnim, štednim i transakcijskim računima, kreditima te ostalim novčanim iskazima po fiksnom tečaju konverzije. Za preračunavanje se ne obračunava naknada i ne mijenja se jedinstveni broj računa.

Također, uvođenje eura kao službene valute ne utječe na valjanost postojećih ugovora i pravnih instrumenata u kojima se navodi kunska valuta', navode iz banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!