obaraju rekord

Varteks najavljuje najbolje polugodište u zadnjih 10 godina

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2019 11:47
  • Objavljeno 01.07.2019 u 11:47
Varteks

Varteks

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Uprava Varteksa u ponedjeljak je najavila da bi ta tvrtka u drugom kvartalu mogla ostvariti izvrstan financijski rezultat te najbolji ukupni rezultat poslovanja za polugodište u zadnjih deset godina

"Uprava procjenjuje da će drugi kvartal imati odličan ukupni financijski rezultat, te da će ukupan rezultat poslovanja za polugodište biti uvjerljivo najbolji u zadnjih deset godina, usprkos slabom prvom kvartalu, te na taj način jasno pokazati da strategija poslovnog preokreta u društvu uspješno funkcionira", kaže se u Varteksovoj objavi.

Pritom se kaže da su prihodi od maloprodaje, prvenstveno vlastite mode, u drugom kvartalu porasli za 92 posto u odnosu na prvi, te za 90 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. Na kraju polugodišta Varteks je, kako se navodi, imao 30 prodajnih mjesta, tri više nego na kraju polugodišta prošle godine, od čega je nekoliko dućana zamijenjeno većima.

Ostvarena bruto dobit u maloprodaji raste brže od prihoda i u drugom kvartalu je 98 posto veća nego prošle godine. Na razini polugodišta je ostvaren 85 posto veći prihod u maloprodaji, uz 101 posto veću bruto dobit, kažu u Varteksu.

Riječ je, dodaju, o dugoročnom pomaku, na što ukazuje rast prihoda od maloprodaje u prvom polugodištu od 65 posto te dobiti od maloprodaje za 89 posto, u odnosu na prosjek prethodnih pet godina.

  • +14
  • +11

Varteks Modabus

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Varteks

Istovremeno je Varteks Pro, koji proizvodi odjeću posebne namjene, radnu i korporativnu odjeću, nadoknadilo većinu prihoda propuštenih u prvom kvartalu, a kod usluge šivanja za druge uspjelo se korigirati cijene kod glavnih klijenata i tako amortizirati porast troškova rada.

U Varteksu ističu da je ključan element strategije poslovnog preokreta re-etabliranje maloprodaje vlastite mode, ali da je to samo dio poslovne strategije koja uključuje i povratak proizvodnje složenih odjevnih predmeta u EU.

Dodaju da unatoč značajnim pozitivnim promjenama Varteksu i dalje značajno nedostaje likvidnost, zbog naslijeđenih obaveza iz prethodnih razdoblja i obrtnog kapitala potrebnog za ekspanziju, pa društvo i dalje ovisi o pozajmicama najvećeg dioničara.

Varteks je ujedno izvijestio o promjenama u upravi - od 01. srpnja Paško Vela je prestao biti član Uprave, a od 15.7. ga zamjenjuje kao član uprave za financije i opće poslove Damir Radmilović, koji dolazi s pozicije financijskog direktora Tiska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!