ZAOKRUŽIVANJE VLASNIŠTVA

Varaždinska J&T banka istiskuje male dioničare

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 20.05.2020 08:51
  • Objavljeno 20.05.2020 u 08:51
Novac - ilustracija

Novac - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Većinski vlasnici varaždinske J&T banke odlučili su potpuno isplatiti preostale manjinske dioničare. Jedna od predloženih odluka za glavnu skupštinu sazvanu za kraj lipnja je, naime, i istiskivanje manjinskih dioničara uz isplatu otpremnine od strane češke J&T banke kao glavnog dioničara

U skupštinskom pozivu navode se samo tehničke pojedinosti, ali među bankarima se taj potez tumači namjerom da se ovdašnja banka u drugom koraku pretvori u podružnicu, piše Poslovni dnevnik.

Za proces tzv. squeeze-outa u varaždinskoj banci zakonske su pretpostavke ispunjene jer praška banka, inače članica J&T financijske grupacije, izravno i posredno raspolaže s više od 95% glasova u glavnoj skupštini.

Osim 25,35 milijuna dionica u izravnom vlasništvu, putem Alternative upravljanje (sa 100% vlasništva) drži i dodatnih 3,57 milijuna dionica, što zajedno predstavlja 94,2% temeljnog kapitala, ali i (računajući trezorske dionice) 96% ukupnog broja glasova.

Preostalih 1,2 milijuna dionica u rukama je manjinskih dioničara. Njima je glavni dioničar namijenio otpremninu u iznosu 3,31 kunu po dionici (bez upisanog tereta). To znači da će za cijelu operaciju prijenosa dionica J&T banka potrošiti četiri milijuna kuna.

Izvješće o primjerenosti utvrđene otpremnine u svojstvu ovlaštenog sudskog vještaka napravila je tvrtka DTTC Consulting i revizija, koju je za taj posao imenovao varaždinski Trgovački sud.

Inače, J&T banka za 2019. je iskazala dva mil. kuna neto dobiti, a rasporedit će je za djelomično pokriće prenesenih gubitaka iz prijašnjih godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!