ZAŠTITA POTRAŽIVANJA

Valutna klauzula vraća se u modu

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 26.02.2009 13:14
  • Objavljeno 26.02.2009 u 13:15
euri, novac, financije

euri, novac, financije

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Ugledna rejting agencija Standard & Poors smanjila je kreditni rejting HEP-u navodeći kao glavni razlog negativni utjecaj deprecijacije kune na poslovanje

Prema S&P-u, HEP-ovo poslovanje ugrožava nesrazmjer prihoda i novčanog toka koji se ostvaruju u domaćoj valuti te njegovog duga, koji je uglavnom u eurima. To znači da su financijeri HEP-a zabrinuti za to kako će Hrvatska elektroprivreda, koja već sad ima problema s likvidnošću, otplaćivati dospjele dugove.

Problem kunskih prihoda i eurskih troškova sve je naglašeniji i kod drugih tvrtki, osobito onih koji uvoze sirovine, materijal i komponente iz inozemstva, a veći dio prihoda ostvaruju na domaćem tržištu. Zato se nakon dugo vremena u praksu počela vraćati valutna klauzula, prilikom sklapanja ugovora. Dobavljači sve češće inzistiraju na vezanju potraživanja uz euro, nastojeći se zaštititi od negativnih tečajnih razlika. Kupci, pak nastoje izbjeći valutnu klauzulu jer se boje pada tečaja kune.

Klizanje tečaja kune najviše odgovara neto izvoznicima, koji sada napokon dobivaju realniju protuvrijednost za izvezene proizvode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi