SVJETSKA TRŽIŠTA

Valute-utočišta ojačale prema dolaru nakon slabih kineskih podataka

28.02.2019 u 12:28

Bionic
Reading

Valute-utočišta poput švicarske i japanske u četvrtak su na međunarodnim tržištima ojačale prema dolaru uslijed većeg zazora investitora od rizika u kontekstu slabog napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima i loših vijesti iz kineskih tvornica

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,1 posto, na 96,03 boda. Njegovu slabljenju dijelom su pridonijele prodaje uobičajene za sam kraj mjeseca.

Franak je pritom ojačao 0,5 posto prema dolaru, na 0,9967 franaka za dolar. Japanski jen prema dolaru je ojačao 0,25 posto, na 110,75 jena.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1398 dolara, što znači da mu je cijena porasla za gotovo 0,2 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

'Slabi kineski podaci o tvorničkim aktivnostima i zabrinutost u pogledu napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima povećavaju zazor investitora od rizičnijih ulaganja pa zbog toga franak dobiva na cijeni', ocijenila je Esther Maria Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku.

Tvornička aktivnost u Kini u veljači se smanjila treći mjesec zaredom i bilježi najslabije rezultate u protekle tri godine, u kontekstu usporavanja tamošnjeg gospodarstva i američko-kineskog trgovinskog rata. Indeks menadžera nabave (PMI) u kineskom proizvodnom sektoru u veljači se spustio na 49,2 boda, sa 49,5 bodova u siječnju. Vrijednosti ispod 50 bodova govore o padu aktivnosti, a one više o njihovu rastu.

Lošem raspoloženju pridonijele su i izjave američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera da je prerano za prognozu ishoda trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.