Otkazi pljušte u Leskovcu, Paraćinu, Priboju, Kruševcu, Kragujevcu, piše Blic. Prema riječima Dušana Puače, predsednika Regionalne privredne komore u Kragujevcu, 'u 51 opštini u Srbiji ima 276 preduzeća koja zavise od izvoza. Tu je zaposleno 43.000 ljudi, a sudbina 25.000 radnika vrlo je neizvesna'.

Ukupno 194 radnika, četvrtina zaposlenih u farmaceutskoj kompaniji Zdravlje Aktavis iz Leskovca, proglašena su tehnološkim viškom. Svi su dobili otkaze. Posle protesta ispred tvornice vratili su se kućama pognute glave. Otkaza se pribojavaju i oni koji ih u ovom krugu nisu dobili, jer ima indicija da će još 200 biti otpušteno posle Nove godine.

U Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu situacija je još gora. Tamo je 700 radnika poslato na prinudni godišnji odmor od 45 dana. Razlog je, kako navode sindikati, smanjenje troškova jer nema proizvodnje. Ugašene peći u pogonima ne daju nadu radnicima da će biti vraćeni na posao.

U Priboju je 188 radnika Fabrike automobila odlučilo sporazumno napustiti firmu, uglavnom uz otpremnine. U narednih nekoliko mjeseci više od 500 radnika kruševačkih poduzeća ostat će bez posla po raznim osnovama. U Sindikatu tvrde da poslodavci žure sa smanjenjem broja zaposlenih da ne bi plaćali veće otpremnine.