PROGNOZA VREMENA

Uživajte u suncu, ali pripemite se za iznenadne pljuskove i grmljavine

12.05.2018 u 08:10

Bionic
Reading

Za vikend još iznadprosječno toplo, uz dosta sunčana vremena, ali i mjestimičnim pljuskovima s grmljavinom. Od ponedjeljka svježije, te još promjenljivije, uz češću kišu, ponegdje i obilniju

Subota - djelomice sunčano i relativno toplo, ali i nestabilno

U istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano i vrlo toplo, uz umjeren razvoj oblaka ponegdje može biti pljuskova i grmljavine, osobito u Posavini i zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15 °C, a najviša dnevna od 26 do 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj samo malo manje toplo, te također nestabilno, uz mjestimične kratkotrajne pljuskove. Vjetar slab.

Na sjevernom Jadranu više sunčana vremena, ali ponegdje i mogućnost pljuskova. U gorju oblačnije, povremeno uz kišu, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka između 8 i 10 °C, uz obalu 12 do 18 °C, a najviša poslijepodnevna od 22 do 26 °C, u Gorskom kotaru malo niža. Podno Velebita ujutro umjerena i jaka bura.

Vremenska prognoza za dan 12.5.2018 Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i toplo. Uglavnom u unutrašnjosti mala vjerojatnost za kratkotrajne pljuskove. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, uz koji će more biti uglavnom malo valovito.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, s dnevnom temperaturom zraka uglavnom između 25 i 27 °C. Samo ponegdje postoji mala vjerojatnost za kratkotrajne pljuskove. Puhat će slab do umjeren zapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak.

Od nedjelje još nestabilnije, od ponedjeljka i svježije

U nedjelju na kopnu djelomice sunčano i toplo, ali nestabilno pa će povremeno biti pljuskova i grmljavine, osobito poslijepodne i navečer. Od ponedjeljka svježije i kišovitije, mjestimice i s grmljavinom.

  • +11
Cure na sunčanoj zagrebačkoj špici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Na Jadranu u nedjelju još barem djelomice sunčano, iako ne i posve stabilno pa su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina. Od ponedjeljka još promjenljivije i nestabilnije, s češćom kišom, gdjegod i izraženijim pljuskovima i grmljavinom. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u Dalmaciji često i oštro.

Pelud

Visoka koncentracija peludi trava postoji u većini unutrašnjosti te na srednjem Jadranu, a drveća na srednjem i južnom Jadranu.

UV indeks

Unatoč povremenim oblacima, UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, većinom je visok, pa planirate li boraviti dulje na otvorenome, a osjetljivije ste kože - ne zaboravite se kvalitetno zaštititi.

foto pregled

Mailovi Martine Dalić i sukob Izraela i Irana - događaji koji su obilježili tjedan

Pogledaj galeriju