NOVA TVORNICA

Uz Mesićevu podršku TDR želi u Iranu osvojiti 10 posto tržišta

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 13.09.2013 08:56
  • Objavljeno 13.09.2013 u 08:56
Mato Zadro, predsjednik Uprave TDRa, na otvorenju tvornice u Iranu

Mato Zadro, predsjednik Uprave TDRa, na otvorenju tvornice u Iranu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Adris

Prije pet godina rovinjska tvornica cigareta TDR plasirala je na iransko tržište svoj Ronhill, a nedavno su uspjeli dovršiti i projekt koji je kasnio zbog krize na Bliskom Istoku, tvornicu u iranskom gradu Sariju. Tamo ambiciozno planiraju proizvoditi čak 7 milijardi cigareta godišnje, što predstavlja više od polovice njihove trenutne ukupne proizvodnje. Zvijezda na otvaranju tvornice bio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, što su zabilježili samo iranski fotoreporteri, dok se iz TDR-a nisu pohvalili ovim gostom.

Tvornicu cigareta u Sariju, glavnom gradu pokrajine Mazandaran, TDR je izgradio sa svojim iranskim partnerom Iranian Tobacco Company, koji je do sada uvozio njihove cigarete. Kakav točno vlasnički omjer u tvornici imaju Hrvati i Iranci, u Rovinju nisu htjeli precizirati: 'Riječ je o partnerskom odnosu koji podrazumijeva zajednički istup na iransko tržište'.

Ono što ne kriju, jest da se od ove tvornice puno očekuje: investicijom vrijednom 30 milijuna eura planiraju osvojiti 10 posto iranskog tržišta, koje se procjenjuje na 70 milijardi cigareta. 'Ohrabruje nas činjenica da je naš brend Ronhill dobro prihvaćen na iranskom tržištu, a uskoro namjeravamo uvesti i druge TDR-ove brendove, primjerice Avangard', kažu u TDR-u. Točne brojke o sadašnjem udjelu koji drže u Iranu nismo uspjeli dobiti.

Koliko je ovaj projekt važan za TDR, pokazuje podatak da oni godišnje prodaju oko 12 milijardi komada cigareta, a uspiju li u Iran zaista plasirati sedam, povećali bi proizvodnju za više od 50 posto, dok bi im iransko tržište moglo predstavljati čak trećinu ukupne prodaje.

Na web stranicama iranske duhanske kompanije pronašli smo podatak da je sada dovršena prva od planirane tri faze izgradnje tvornice, koja ima dvije proizvodne linije s kapacitetom od 1,8 milijardi cigareta, i da bi do kraja godine proizvodnja trebala narasti na 6 milijardi cigareta. Tvornica površine 11.000 kvadratnih metara za sada zapošljava 65 ljudi, a kad u potpuunosti profunkcionira imat će šest proizvodnih linija. Prema fotografijama koje je objavila iranska kompanija, vidljivo je da je glavna zvijezda na otvaranju tvornice bio bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, što su zabilježili iranski fotoreporteri, dok se iz TDR-a nisu pohvalili hrvatskoj javnosti ovim gostom.

'Bio sam tamo na poziv iranske strane i TDR-a. Još u vrijeme mog predsjedničkog mandata razgovarao sam s Antom Vlahovićem, oni su vrlo dobra kompanija, uspješno su iskoračili i u turizam, no tržište cigareta kod nas pada pa su tražili prilike vani. Pomogao sam im s kontaktima u Iranu. Kad je dogovoren posao izgradnje tvornice, rekli su mi s iranske strane da će me zvati na otvaranje i eto, bio sam tamo, to je jedno kolosalno zdanje. Dogovor je bio da Iranci daju zgradu, a TDR tehnologiju', prepričao je Mesić za tportal.

Poslovanje TDR-a, duhanskog dijela Adris grupe, posljednjih je nekoliko godina pod snažnim pritiskom konkurencije, rasta poreznih opterećenja i pada kupovne moći. Prodaja cigareta u 2012. godini pala je za 3,8 posto, dok je u prvom polugodištu ove godine pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosio čak 12,9 posto. Neto dobit cijele Adris grupe pala je u prvom polugodištu za 71 posto, sa 133,5 na 38,5 milijuna kuna.

Uz povećanje prodaje, iskorakom na iransko tržište TDR-u bi trebala rasti i profitabilnost, budući da su na iranskom tržištu znatno niži nameti na duhanske proizvode. 'Što se pak tiče poreza, oni su znatno manji od poreza u zemljama EU, ali napominjemo da je i standard znatno niži', odgovorili su nam u TDR-u. Međutim i u Iranu, kao i u Europi, TDR čeka  golema konkurencija: uz vodeću domaću tvrtku tamo su već prisutni svjetski duhanski divovi BAT (British American Tobacco) i JTI (Japan Tobacco).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!