OKRUGLI STOL

Uz dobro upravljanje nevažno je li poduzeće privatno ili državno

15.09.2015 u 14:58

Bionic
Reading

Uz dobro i nezavisno upravljanje potpuno je irelevantno je li tvrtka u državnom ili privatnom vlasništvu, glavni je zaključak okruglog stola održanog u utorak u organizaciji tjednika Lider i Centra za istraživanje i razvoj upravljanja, posvećenog korporativnom upravljanju u trgovačkim društvima u kojima država i jedinice lokalne samouprave imaju znatne ili veće vlasničke udjele

Iako samo pet zemalja u svijetu - Kina, Rusija, Turska, Poljska i Rumunjska - ima više poduzeća u državnom vlasništvu od Hrvatske, za većinu sudionika okruglog stola to nije presudan podatak da se ide u masovnu privatizaciju preostale državne imovine.

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga Davor Štern, koji je svojevremeno bio i prvi čovjek Ine, smatra da država može biti dobar vlasnik ako u uprave poduzeća u njezinu vlasništvu postavi stručne ljude.

'Protiv sam teze da je država loš vlasnik, ali je loše ako se u upravljanje poduzeća u državnom vlasništvu miješa politika', istaknuo je Štern, dodavši kako je pravilo da direktori u državnim poduzećima traju 'od izbora do izbora', a u privatnima'od dionice do dionice'

Profesor s Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić osvrnuo se uz ostalo na ovdašnju privatizaciju iz 1990-ih godina. 'Koliko smo mi te imovine privatizirali i koliko su ti privatnici digli vrijednost te imovine, odnosno koliko su te imovine upropastili. Mnogo se privatizirane imovine 1990-ih godina uništilo, o tome treba voditi računa kada govorimo o budućim privatizacijama', istaknuo je Jurčić.

Prema njegovim riječima, Hrvatska griješi što je osjetljivi turizam odredila za stratešku granu, koja nam u BDP-u sudjeluje sa 17 posto, dok u razvijenom svijetu udjel turizma ne prelazi dva do tri posto.

'Turizam ne može biti strategija razvoja Hrvatske', zaključio je Jurčić dodavši kako nije protiv privatizacije, ali samo unutar uređenog sustava kako se ne bi ponovili događaji iz 1990-ih godina.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić, smatra da je dobro korporativno upravljanje važnije od toga u čijem je vlasništvu poduzeće. Za njega postoje dobri primjeri uspješnih poduzeća u javnom vlasništvu. Istaknuo je i kako je Nadzorni odbor Podravke nezavisan te da nitko sa strane, iako država ima značajan udjel, niti ne pokušava utjecati na donošenje odluka unutar tvrtke.

'Vlasništvo nije važno ako uprave imaju nezavisne pozicije za odlučivanje', smatra Mršić.

S druge strane, a za razliku od ostalih govornika, ekonomist Damir Novotny ne misli da država može biti dobar vlasnik.

'Država, odnosno Vlada, nema što tražiti u Hrvatskoj pošti, ili toplicama u Lipiku ili, recimo, ribnjaku u Končanici, ali i u Podravci. Što tu ima Vlada tražiti? Privatni sektor pravi je heroj izlaska iz krize. U Hrvatskoj poduzeća koja kontrolira država ili javni sektor kreiraju oko 50 posto proračuna, dok su u Europskoj uniji u tom slučaju dominantna privatna poduzeća', zaključio je Novotny.