UDRUGA LIPA:

'Uvođenje poreza na nekretnine je prevara birača'

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 02.05.2016 11:34
  • Objavljeno 02.05.2016 u 10:11
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Udruga Lipa smatra da je Vladin reformski program nedovoljno ambiciozan, osobito na području porezne politike te korupcije i sukoba interesa u pravosuđu, a uvođenje poreza na nekretnine smatraju prevarom birača

'Pohvaljujemo činjenicu da se reformskim programom ova vlada uhvatila u koštac s problemom javnog duga, a na čemu je udruga Lipa inzistirala od svojeg osnivanja u studenom 2014.', navodi se u priopćenju udruge Lipa.

Međutim, naglašavaju da se program ne bavi nekim od gorućih problema zemlje poput destimulativne porezne politike te korupcije i sukoba interesa u pravosuđu. Također, smatraju da utire put daljnjem propadanju javnog zdravstvenog sustava.

Sinčić: Ovo je podmukli napad na imovinu građana

Uvođenju porezan na nekretnine oštro se usprotivio i saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, koji je na svom Facebook profilu poručio: 'Uvodi se porez na nekretnine. Umjesto zaštite jedine nekretnine, što su obećavali. To je podmukli napad na privatno vlasništvo, podmukli napad na imovinu građana. Jasno je da nacija koja je gladna neće moći plaćati porez na vlastite kuće. Ionako su već platili porez na cigle, porez na crjepove, porez na zemljište...
Usred ovakve krize, kad se stotine tisuća mladih iseljava, kad ljudi svakodnevno gube domove, kad morate dizati kredite da podmirite svakodnevne obaveze; uvoditi kazne jer još uvijek imate svojih nekoliko kvadrata, dokaz je najpokvarenije vlade u povijesti zemlje.
Već u prvih nekoliko godina očekujemo nekoliko desetaka tisuća ovrha, a naposljetku i deložacija.'

Udruga poreznih obveznika Lipa ne može podržati ni najavljeno uvođenje poreza na nekretnine jer je takav potez suprotan predizbornim najavama te predstavlja prevaru birača.

Snažno podržavaju najavljeno smanjenje deficita i konsolidaciju javnog duga te smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja gospodarstva, jer je riječ o osnovnim preduvjetima za gospodarski rast i izlazak Hrvatske iz recesije. Također, podržavaju reformu javne uprave, kurikularnu reformu te liberalizaciju tržišta usluga sukladno pravilima EU-a o slobodi unutrašnjeg tržišta. Podsjećaju da je upravo udruga Lipa pozivala na usklađenje tržišta odvjetničkih usluga s EU direktivom za usluge.

Široku mogućnost rada liječnika iz sustava javnog zdravstva u privatnim ustanovama smatraju svojevrsnim priznanjem da Vlada ne planira javni sustav učiniti dovoljno poticajnim za one najbolje, a to želi kompenzirati otvaranjem vrata dodatnom radu liječnika izvan sustava, što će neminovno narušiti kvalitetu javnog zdravstva.

Nažalost, reforma nigdje ne spominje mjere za suzbijanje korupcije u pravosuđu koje je umjesto dijela rješenja postalo dijelom problema, jer posljednji događaji iz tog područja ukazuju na to da je u Hrvatskoj ugroženo načelo vladavine prava, temelj svakog civiliziranog društva.

Zabrinjava to što se Vlada, prema brojkama iz Programa konvergencije, zadovoljila trajnim strukturnim deficitom proračuna do kraja ovog desetljeća, a da u isto vrijeme nije hrabrije naznačila prostor za smanjenje poreznog opterećenja.

Porezi na dobit, njezinu isplatu i kapitalne dobitke fundamentalno guše poduzetništvo i funkcioniranje tržišta kapitala, a što je još važnije, izrazita progresivnost poreza na dohodak s najvišom stopom od 40 posto koja se primjenjuje na srednje dohotke odbija tehnološke tvrtke, visokostručne zaposlenike i vrhunske menadžere, koji su motor razvoja. Apeliramo na vladu da u najkraćem mogućem roku ispravi ove nedostatke i objavi konkretan plan porezne reforme koja će zajamčiti ubrzanje tehnološkog i ekonomskog razvitka Hrvatske.

Uvažavajući trenutačni društveni i politički kontekst u kojem je nastao ovaj reformski paket, udruga Lipa ga smatra nedovoljno ambicioznim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!