paket mjera

Uskoro veće božićnice, darovi za djecu, nagrade i otpremnine. Provjerili smo kako ćete sve podebljati račune u sklopu Vladinih mjera

19.09.2022 u 06:32

Bionic
Reading

Vladinim paketom antiinflacijskih mjera poslodavci su dobili mogućnost povećanja pojedinih neoporezivih naknada koje isplaćuju radnicima. Između ostaloga, radnicima se smiješe veće božićnice i darovi za djecu, a budućim umirovljenicima viši iznosi otpremnina

Ministarstvo financija uputilo je u četvrtak u javno savjetovanje prijedlog izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, kojim se povećavaju pragovi isplate za šest neoporezivih primitaka kojima poslodavci, uz isplatu redovne plaće, mogu stimulirati svoje radnike.

Granica za neoporezive prigodne nagrade, u koje ulaze božićnica i regres za godišnji odmor, povećava se s 3000 na 5000 kuna godišnje. Maksimalan iznos novčane nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika diže se s 5000 na 7500 kuna godišnje.

Za dar djetetu do 15 godina starosti poslodavci će moći neoporezivo isplatiti do 1000 kuna godišnje, a dosad je prag bio 600 kuna.

Maksimalan neoporezivi iznos novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika diže se sa s 5000 na 6000 kuna godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s dvije kune po kilometru na tri kune.

Budući umirovljenici mogu očekivati veće neto otpremnine jer se neoporezivi dio otpremnina prilikom odlaska u mirovinu povećava s 8.000 na 10.000 kuna za svaku navršenu godinu staža.

Aktualnim izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, Vlada je djelomično prihvatila prijedloge poslodavaca o povećanju neoporezivih isplata.

  • +3
Radnici Izvor: Profimedia / Autor: Jens-Ulrich Koch / AFP / Profimedia

Podsjetimo, HUP je u svom prijedlogu porezne reforme tražio povećanje neoporezivog iznosa za prigodne nagrade s tri na šest tisuća kuna, nagrade za radne rezultate s pet na 12.000 kuna, uvođenje neoporezive naknade troškova za rad od kuće, povećanje maksimalnog neoporezivog iznosa otpremnine prilikom odlaska u mirovinu na 15.000 kuna te povećanje iznosa naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s dvije na tri kune po kilometru.

U nekoliko krugova porezne reforme broj i opseg neoporezivih isplata znatno se proširio, što dobrostojećim poslodavcima omogućuje nagrađivanje djelatnika u znatno većim iznosima nego ranije.

Poslodavcima je sada na raspolaganju 12 neporeznih naknada, šest neoporezivih potpora te sedam kategorija neoporezivih nagrada, dnevnica, dodataka i otpremnina koje se ne smatraju dohotkom od nesamostalnog rada.

Tijekom 2021. poslodavci su isplatili oko 8,6 milijardi kuna neoporezivih naknada, što iznosi oko tri četvrtine isplaćene prosječne plaće zaposlenih.