MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:

Uskoro kreće isplata prvih 33 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima za štete od suše

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2022 13:57
  • Objavljeno 30.12.2022 u 13:57
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Ministarstvo poljoprivrede je u petak izvijestilo da će do 1. siječnja 2023. biti isplaćeno prvih 33 milijuna kuna u okviru Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje štete od suše

Riječ je o potpori koja se odnosi na štetu na prinosima kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća u 2022. godini. Ukupna vrijednost Programa iznosi 100 milijuna kuna, a preostali iznos korisnicima potpore bit će isplaćen u 2023. godini, po provedenoj konačnoj obradi podataka iz Registra šteta od prirodnih nepogoda, navode iz resornog ministarstva.

Podsjećaju da je u 2022. godini u Hrvatskoj čak 17 županija proglasilo prirodnu nepogodu suša za područja ukupno 281 jedinice lokalne samouprave. Potpora će omogućiti ublažavanje posljedica štete uzrokovane sušom poljoprivrednim proizvođačima sa štetom prijavljenom u Registar šteta od prirodnih nepogoda, za štetu na 60 posto i više prinosa kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća, a provodi se kroz mjeru izravne financijske potpore u obliku naknade proizvođačima.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a imaju štetu od prirodne nepogode suša u 2022. prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda na prinosu navedenih kultura te nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode suša za koji su prijavili štetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!