loša godina

Urod maslina toliko slab da će neki preskočiti berbu, rast cijena maslinova ulja neće se izbjeći

23.09.2021 u 08:33

Bionic
Reading

Istarski maslinari suočavaju se s izuzetno lošom maslinarskom sezonom, toliko lošom da će neki čak preskočiti berbu. Potvrdio je to i pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan koji kaže da su tome razlog vremenski uvjeti, kasni hladni val i snijeg koji je pao početkom travnja kada su masline već bile u vegetaciji.

S druge strane, tijekom ljetnih mjeseci bila je velika suša, što je dodatno umanjilo prinos. Postoje dijelovi Istre u čijim je maslinicima u potpunosti izostao plod, piše Glas Istre.

'Na nekim područjima gdje pala kiša i gdje nije bilo hladnog vala, nešto maslina ima, ali generalno, kako razgovaramo s maslinarima, urod će ove godine biti 20 do 30 posto u odnosu na standardnu godinu. Događaju se takvi ciklusi. Prošla godina bila je izuzetno dobra, rodna i jednostavno je sada došla na red godina kada je i zbog klimatskih prilika manji urod', kaže za Glas Istre Pinzan i nastavlja:

'U budućnosti se može očekivati sve više sušnih razdoblja i potrebno je graditi sustave navodnjavanja, potrebno je planirati proizvodnju, ali i kad se desi jedan takav travanjski hladan val kao što je bio ove godine gdje su temperature na sjeveru Istre dva dana bile ispod nule, nemoguće je to spriječiti. Istra je regija koja ima dokumentirano najbolje maslinovo ulje na svijetu upravo stoga što je sjeverno, ona je krajnja granica na kojoj masline mogu uspijevati. Što je sjevernije to je kvaliteta ulja bolja, ali nam se zato događaju ovakve godine kada ostanemo bez ploda maslina'.

Na pitanje hoće li ovogodišnji lošiji urod maslina i time i znatno manje količine maslinovog ulja dovesti do rasta cijena, Pinzan kaže da bi mu bilo drago da dođe do rasta cijena kod primarnih proizvođača, ali ne i kod trgovaca, u restoranima i u ostalim objektima koji onda nadograđuju svoju maržu na takva ulja.